tisdag 1 maj 2018

Recension: Heartwind "Higher and higher" (AOR Heaven)








HEARTWIND är två gamla vänners dröm som blivit verklighet. Under 15 år har gitarristen Göran Engvall (Hitworks) och keyboardisten Mikael Rosengren  (Constancia, Token, Scudiero) känt varandra och förra året började arbetet med att skriva låtar till ett album som de själva alltid velat göra. Inspiration hämtades från klassiska album som Def Leppard’s ”Hysteria”, Whitesnake’s ”1987” och Journey’s ”Escape” och man ville verkligen att varje enskild låt skulle kunna ses som en ”hit”.  Som ni kanske förstår så handlar det om tidlös melodiös rock, med en typisk svensk touch, när man nu släpper sitt debutalbum, ”Higher and higher”.

Inför inspelningarna så var man ju tvungen att hitta ytterligare likasinnade som ville hoppa på tåget och spela in låtarna som Mikael och Göran skrivit, och eftersom Mikael har mycket kontakter så slutade det hela med att man har folk från både Poodles, Narnia, Adrenaline Rush och Grand Design i uppsättningen. Stommen av bandet, som verkligen är ett band enligt paret, består av, förutom Mikael och Göran, Martin Hall  (Germain Pascual Band) på gitarr, Germain Leth (Poodles, Watchmen) på bas, Peter Svensson (Constancia, Faith) på trummor och German Pascual (Narnia) på sång. Men det finns också en hel del gästartister också, såsom Janne Stark (Grand Design, Constancia, Mountian Of Power m.m.) på gitarr, och damerna Tåve Wanning (Adrenaline Rush) och Nina Söderquist (Champions Of Rock) på sång.

När man släppte en kort ”teaser” på youtube, strax före julen 2017, så fick man svar direkt från tre olika skivbolag, som ville arbeta vidare med projektet. HEARTWIND valde AOR Heaven och resultatet finns nu ute i form av en CD med elva låtar av bästa melodiösa varumärke. Plattan inleds med titelspåret, ”Higher and higher”, vilket är en magnifik tidlös melodiös AOR-dänga med alla rätt i refrängen.
”Cry out into space” inleder med en snygg gitarr och en fet keyboardmatta. Refrängen är dock lite svag, tycker jag, och saknar en tydlig hook.
Bättre upp på ”Ready for the moonlight”, en av plattans starkaste refränger och balladen ”One night away from you” introducerar den första av två kvinnliga gäster på plattan, nämligen Nina Söderquist, som har en stark och snygg röst, lite åt Robin Beck, faktiskt. Hon skapar riktigt bra magi med känslosam röst och uttryck.

Även på ”Through the light” hör vi Nina, där hon sjunger lead och German kör kören. Detta är ytterligare en stark låt på albumet, med en refräng som snabbt lägger sig på minnet.
Tåve Wanning presenterar sig på nästa spår, ”Too late for roses”. Jag har aldrig gillat hennes begränsade röst i Adrenaline Rush och tyvärr gör hon inte låten den rättvisa som den skulle behövt, för det här är ännu en stark refräng, där Tåve ändå klarar sig hyfsat bra.

Av plattans fyra sista, mycket bra spår så är det ”Don’t be that girl” som jag fastnat mest för. Låten har ett snyggt tema, bra refräng och gitarrsolot är absolut briljant!
Balladen ”Your eyes cannot lie” ligger inte långt efter, med en storslagen refräng där German får sjunga lite lägre i verserna och där låter han minst sagt annorlunda, inte sämre men annorlunda.

HEARTWIND är ännu ett kvalitativt svenskt band som satsar på att slå sig in bland band som Poodles, W.E.T., Eclipse, H.E.A.T och Treat. Kompetent och snyggt. En platta med flera mycket starka spår!

Betyg: 8/10

Eclipse ”—”
Poodles ”—”

1.       Higher and higher
2.       Cry out into space
3.       Ready for the moonlight
4.       One night away from you
5.       Surrounding me
6.       Throught the light
7.       Too late for roses
8.       Creatures of the night
9.       Don’t be that girl
10.   Your eyes cannot lie
11.   Game of love

 Här kan Du höra titelspåret "Higher and higher"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar