tisdag 29 maj 2018

Recension: Vega "Only human" (Frontiers)








Brittiska AOR-rockers VEGA består av bröderna Tom och James Martin, som gjorde sig namn som mycket kompetenta låtskrivare för andra artister inom Frontiers Records stall, innan de bildade bandet VEGA, tillsammans med sångaren Nick Workman, och skapade egna framgångar med album som ”Kiss of life” och speciellt med uppföljaren ”What the hell!”, som faktiskt först släpptes på ett litet svenskt bolag. Därefter har bandet varit troget Frontiers och nya albumet, ”Only human”, är bandets femte album sedan starten 2010. För Er som ännu aldrig hört bandet så rör de sig i samma fåra som kanadensiska Harem Scarem och det klassiska engelska rockbandet Def Leppard, starkt melodiös rock med slagkraftiga refränger med hög hitfaktor.

Numera är bandet en sextett, där bröderna Martin och sångare Workman får sällskap av gitarristerna Marcus Thurston och Mikey Kew och trummisen Martin ”Hutch” Hutchinson. Tillsammans så har det gjort ännu en kompetent platta med idel melodiösa rocklåtar som står sig mycket väl mot mer etablerade band i samma genre. VEGA’s popularitet har ökat för varje platta som de släppt och det kommer säkert att göra så även denna gång.

Ni som är bekanta med VEGA sedan tidigare tror jag vet hur det låter, bandet levererar tolv nya spår som tar vid där förra plattan, ”Who we are”, avslutade. Bandet gör ingen hemlighet av de inte är direkt nyskapande, men säger att de älskar 80-talets storsvulstiga rock, vilket naturligtvis hörs i VEGA’s musik. Likheterna med Def Leppard är påtalande, men när det gäller Harem Scarem så finns ytterligare en beröringspunkt i det bandets sångare, Harry Hess, som mixat och mastrat den här plattan. Det låter bra, men jag har svårt för det digitala trumsoundet, där jag faktiskt ifrågasätter om ”Hutch” ens spelar. Det låter så sterlit, samma cymbalcrash på samma ställe genom alla låtar och inga fills what-so-ever. Det drar ner betyget, då jag värdesätter variation i trumspelet.

Nåväl. Låtmaterialet är det absolut inget fel på och flertalet favoriter utkristalliserar sig ganska snart när plattan snurrat några gånger. ”Worth dying for” är en snygg AOR-låt med en stark refräng, ”Last man standing” inleder med radio-DJ om annonserar ”Whatever happens in VEGA, stays in VEGA”, innan det snygga och simpla riffet i låten drar igång med en fet synthmatta som grund. Refrängen är grymt melodiös och beroendeframkallande!
”Come back again” är en lite lugnare låt som serverar ytterligare en kanonrefräng där Nick får bekänna färg som sångare.

Bästa spåret på den här plattan är det episka titelspåret, vars refräng är som balsam för själen, en spark i arslet och en gåshudsrefräng med mersmak. Det här är ett spår som rullar, och kommer att rulla massor framöver, det är inget snack om annat!
Efter den låten så blir det något svagare spår, men det är fortfarande en hög kvalitet på det som VEGA presenterar. Avslutande ”Go to war” är en av de bättre låtarna på andra hälften av plattan och en kraftfull låt om ett känsligt ämne.

VEGA har gjort det igen, en platta som de kan vara stolta över. Men jag tycker i och för sig att förra plattan hade något vassare låtar över lag. En klart rekommendabel platta för alla melodiösa rockfans där ute!

Betyg: 8/10

Harem Scarem ”—”
Def Leppard ”—”

1.       Let’s have fun tonight
2.       Worth dying for
3.       Last man standing
4.       Come back again
5.       All over now
6.       Mess you made
7.        Only human
8.       Standing still
9.       Gravity
10.   Turning pages
11.   Fade away
12.   Go to war

 Här hittar Du videon till låten "Worth dying for"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar