torsdag 26 april 2018

Recension: Perfect Plan "All rise" (Frontiers)








En av de band som det surrats mest om under våren är svenska PERFECT PLAN, ett band som startade i Örnsköldsvik 2014, men som nu är på väg ut i världen med hjälp av italienska Frontiers Records. Det är nämligen detta bolag som skrivit kontrakt med bandet för release av deras debutalbum, ”All rise”. Kanske har Du redan hört någon av låtarna som det gjort video till, och själv fastnade jag direkt till ”In and out of love”, som här ligger som låt nummer två på albumet. Det här är ett spår som inleder med en fet orgel och ett suggestivt basspel, som lyfter hela låten. Att dessutom höra en så grymt duktig sångare som Kent Hilli, är inte var dag som man gör. Jag har inte tidigare kommit i kontakt med någon av killarna i bandet, men det här är ett band som verkligen vet vad de gör, och vad de vill, och de låter hur proffsiga som helst. Refrängen till ”In and out of love” är dessutom ett plåster som inte vill släppa, ett monster till refräng som är lika grym varje gång jag hör den!

Men plattan inleds med låten ”Bad city woman”, och varför man har valt att lägga den här låten först är för mig en gåta, för den här fungerar inte alls på mig. Texten är usel och låten väldigt banal och känns inte som en värdig inledning till det som sedan kommer. Plattans sämsta låt faktiskt. För som tur är så blir det mycket bättre, redan med andra spåret som jag redan berättat om.
”Stone cold lover” inleder med riktigt vassa och tunga gitarrer, som snabbt åtföljs av feta keyboardmattor och det hela låter en hel del 80-tal, Whitesnake, Europe och Giant.
Jag måste än en gång nämna sångaren Kent Hilli, som Ni bara måste höra i låten ”Gone too far”, där Leif Ehlins keyboardmattor och Rolf Nordströms gitarr harmonierar perfekt bakom Kents grymma stämma.

Leifs orgel får mycket utrymme även i nästa spår, ”What goes around”, och trots att PERFECT PLAN knappast jobbar på att utveckla en musikstil så är just keyboarden och Kents röst, bandets stora styrka. Men man får absolut inte glömma bassisten P-O Sedin och trummisen Fredrik Forsberg, som står för bandets tunga och tajta grundstomme.
Även ”Too late” är en grym låt, lite åt Journey hållet och det finns viss likhet mellan Dean Castronovo, trummis från Journey och Revolution Saints, och Kent Hilli i rösten.
Än mer Journey blir det i låten ”Can’t turn back”, en riktigt stark låt som är plattans bästa, tillsammans med ”In and out of love”. Två låtar som är ganska olika i stil, men som passar detta Ångermanlandsband perfekt.

”Never surrender” fyller på statistiken på ett mycket positivt sätt och med undantag av plattans andra bagatell, ”1985”, så är både ”What can I do” och ”Heaven in your eyes” alldeles lysande melodiös rock!
För att vara en debutplatta så är ”All rise” ovanligt kompetent, ett av vårens allra bästa album hittills och troligen en kandidat för en topp-tio lista när man summerar året 2018. Det är bara Revertigo’s platta som är snäppet bättre i år. Rekommenderas varmt för alla diggare av kvalitativ melodiös rock och hårdrock, med snygg sång och mycket keyboard!

Betyg: 9/10

Treat ”—”
Journey ”—”

1.       Ba city woman
2.       In and out of love
3.       Stone cold lover
4.       Gone too far
5.       What goes around
6.       Too late
7.       Can’t turn back
8.       Never surrender
9.       1985
10.   What can I do
11.   Heaven in your eyes

 Här ser och hör du låten "In and out of love"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar