tisdag 21 november 2017

Recension: Pink Cream 69 "Headstrong" (Frontiers)








30 år har gått sedan det tyska bandet PINK CREAM 69 bildades och under den tiden så har gruppen släppt elva album och är nu aktuella med sitt tolfte epos, ”Headstrong”. Och för att göra jubileet lite mer intressant för fansen så har man, förutom att ha skrivit tio nya låtar, lagt till en hel bonusplatta med en konsert från 2013, med några av bandets mest omtyckta låtar från hela karriären. Bandet bildades av sångaren Andi Deris, gitarristen Alfred Koffler och trummisen Kosta Zafirou och strax efter så anslöt sig bassisten Dennis Ward också. Numera så är det bara Ward och Koffler som finns kvar av originalmedlemmarna, då Andi lämnade PINK CREAM 69 1993 för att sedan ha haft en framgångsrik karriär i powermetalbandet Helloween. Trummisen Zafirou lämnade bandet 2012 för bland annat Unisonic och istället så hittar vi numera Chris Schmidt, som kom från Wicked Sensation, på den stolen. Dessutom så finns också gitarristen Uwe Reitenauer (Place Vendome, Bob Catley) med i gruppen sedan några år tillbaka. Som ersättare för Andi Deris så har man sedan dess haft engelsmannen David Readman som den stora vokala resursen i bandet.

Det har gått fyra år sedan senaste albumet, ”Ceremonial” släpptes och den plattan var en lite besvikelse, efter den magnifika plattan ”In10sity” som släpptes 2007. Bandet tar ganska lång tid mellan sina album och därför så är det naturligtvis höga förväntningar som gäller. Och ”Headstrong” är ett starkt album av bästa melodiösa rockklass och ett steg tillbaka till hur man är van att PINK CREAM 69 ska låta. Det handlar om starka låtar med starka melodier, ett tungt och tajt sound, grymma gitarr riff och en sångröst som är en av de bättre i klassen.

Inledande ”We bow to none” är en snabb låt med ett vasst gitarriff, smattrande trummor och David Readmans sångröst som toppen på isberget. En snygg refräng och en stark öppning på den här plattan är ett faktum.
”Walls come down” är också stark och tung låt med en refräng som gärna stannar kvar och ”Unite and divine” fyller bara på det redan positiva intrycket som man får efter de inledande två låtarna. Jag gillar verkligen refrängen iden här låten riktigt skarpt!
”No more fear” låter som en hybrid av Pretty Maids och Whitesnake, en urstark refräng där Readman jobbar stenhårt. Inledande gitarriffet är stentufft!

Tempot dras ner i den känslosamma ”Man of sorrow” och även det här är en låt med härligt melodiös inramning och en grymt bra refräng. Även här låter det faktiskt lite Whitesnake.
Inledningen till plattans andra lugna låt påminner ganska mycket om ”Stairway to heaven”, men kommer undan med det då refrängen bryter av denna likhet. Snygg inledning med akustiska gitarrer och känslosam sång från Readman. En av plattans bästa spår faktiskt!
En framtida livefavorit kan säkert ”Bloodsucker” bli, som har en refräng som jag kan tänka mig att många kommer att lägga på minnet och sjunga med i. En smittande refrängmelodi hjälper dessutom till i denna process!

”Headstrong” åtföljs alltså också av en live platta där bandet gör nio spår och det låter riktigt bra, naturligtvis, eftersom PINK CREAM 69 är ett grymt bra liveband. Och i det stora hela så är det här en mycket vital platta från en vital 30-åring. Grymt stark platta!

Betyg: 8/10

Unisonic ”—”
Pretty Maids ”—”

CD1:
1.       We bow to none
2.       Walls come down
3.       Unite and divide
4.       No more fear
5.       Man of sorrow
6.       Path of destiny
7.       Vagrant of the night
8.       Bloodsucker
9.       Whistleblower
10.   The other man
CD2: (Live in Ludwigsburg 2013)
1.       Special
2.       Talk to the moon
3.       Break the silence
4.       Do you like it like that
5.       The spirit
6.       Livin’ my life for you
7.       Wasted years
8.       Welcome to the night
9.       Shame

 Här har Du länken till videon till låten "Walls come down"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar