måndag 4 september 2017

Recension: The Nights "The Nights" (Frontiers)








Från Finland kommer nya bandet THE NIGHTS och de har precis släppt sin debutplatta på Frontiers Records. THE NIGHTS startade så sent som sommaren 2015 när sångaren Sami Hyde och gitarristen Ilkka Wirtanen slog sina musikaliska påsar ihop. Ilkka är mest känd som producent i Finland och har bland andra producerat Reckless Loves fyra album och även varit med och skrivit några av det bandets internationella hits. Han har naturligtvis också producerat andra inhemska band såsom Hellcity Punks och Baton Rogue Morgue.
Sami är mest känd för att ha medverkat i Tony Mills Band, men han har också skrivit en hel del låtar till andra band och artister, bland annat ett annat finskt band som också har släppt album på Frontiers Records, nämligen The Magnificent.

THE NIGHTS musik kan snabbt summeras som en schizofren typ av melodiös rock, där 80-talet möter modern nedstämd hårdrock, åtminstone låter gitarrerna från Ilkka riktigt tunga och arga i plattans tre första spår. Och den här ”krocken” känns vid de första lyssningarna ganska märklig, men efter några fler sessioner i CD-spelaren så växer dessa tre låtar fram som det som är den här plattans styrka.
”Welcome to the show” startar upp ganska beskedligt med en vacker inledning som efter ett tag övergår i tunga tuggande gitarrer. Samis snälla röst passar därför illa mot gitarrens mörka tema och detta hade jag väldigt svårt för i början. Men ”Welcome to the show” är en snygg låt med härliga 80-talslika synthmattor i bakgrunden och en stark refräng.

”Nothing but love” inleder med likaledes tunga gitarrer men låten har flera vändningar och bandets melodiösa 80-talssound tar över i den magnifika refrängen.
Därefter följer kanske plattans starkaste låt, ”Juliette” som också starkt lutar mot 80-talet med massor av keyboards och tuggande gitarrer.
De övriga låtarna på albumet är mer ren 80-tals nostalgi, med undantag av ”I wanna be your superhero”, som mer låter som något från något gammalt avdankat pojkband skulle kunna ha gjort, kryddat med lite nedstämda gitarrer….

Nä, det är blir tyvärr lite parodiskt stundtals, på gränsen till acceptabelt. Jag gillar inte alls det här, de tre första spåren får visserligen okej, men resten smakar som gelégodis som legat framme alldeles för länge, segt och torrt. Och Sami Hydes sång är väldigt tråkig och begränsad, utan känsla och inlevelse. Nej, det här var ingen bra debut…

Betyg: 4/10

Magnificent ”—”
Reckless Love ”—”

1.       Welcome to the show
2.       Nothing but love
3.       Juliette
4.       I will never stop loving you
5.       In a blink of an eye
6.       Hold on
7.       Elegy (You should be here)
8.       Take me to heaven
9.       You belong to me tonight
10.   I wanna be your superhero
11.   We can rule the world tonight

 Här kan du se och höra låten "Juliette"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar