onsdag 27 september 2017

Recension: Martina Edoff "We still align" (AOR Heaven)



Från Fame Factory, via Dr. Alban och E-Type till egen karriär och turné i Nordamerika och i Argentina. MARTINA EDOFF startade faktiskt sin karriär redan runt 2000 som sångerska i det som senare blev The Poodles och har också stått på scen i Robert Wells ”Rhapsody in rock”. Men hon har tagit tid på sig för att mogna in i sin egen karriär och vilken rivstart det blev. 2014 släppte hon nämligen sin debutplatta och den omutbare engelske recensenten Dave Ling på tidningen Classic Rock AOR Magazine blev eld och lågor över vad han hörde. Hon fick gratisreklam i form av ett helt uppslag i tidningen och sedan började fler positiva recensioner trilla in.

Tillsammans med Jona Tee (H.E.A.T.) så spelades snabbt uppföljaren ”Unity” in och då passade hon på att turnera i USA och Kanada, samt uppträdde inför 6000 nya fans i Argentina som förband till Tarja Turunen. Inte så illa pinkat av en svensk rockbrud som på allvar försöker ta upp kampen med de riktigt stora tjejerna inom rocken och hon har verkligen förutsättningarna för det. Och då tänker jag på rösten som är hennes stora tillgång, en stark och grym rockröst från en tjej som verkligen har attityd. Det är tyvärr alltför ofta som det låter för snällt om de tjejer som försöker komma fram i rockbranschen, hur mycket attityd som de än har med sig in.

Nya albumet släpps från AOR Heaven och heter ”We will align”. Hon har fått hjälp med låtskrivandet av bland andra Billy Sheehan, som hon träffade när hon turnerade med The Winery Dogs i början 2016, Jona Tee och Erik Mårtensson från Eclipse och W.E.T. och tillsammans med bandet, som består av Stefan Bergström på gitarr, Jona Tee på keyboards, Nalle Påhlsson på bas och Björn Höglund på trummor, så har man skapat precis det sound som EDOFF letat efter, en melodiös hårdrock med blues i botten.

Faktum är att jag helt missade MARTINAs debutalbum, då jag inte fattade riktigt vad hon hade gjort. För mig var MARTINA EDOFF pop och schlager och döm om min förvåning när jag efter ett tag fick tipset om plattan och lyssnat. Nu var kanske inte debuten helt genom bra, men lagom till nya albumet så har MARTINA hittat rätt. ”We will align” är en stark platta där låtmaterialet i sig är starkt, men där det tack vare MARTINAs röst och power gör att man direkt reagerar och inser att det här är något alldeles extra.

Som sagt låtmaterialet är bra och varierat, men det finns några spår som sticker ut lite mer, såsom inledande ”Turn our pages” där MARTINA får använda sin röst till fullo, Stefans gitarrer är tunga och kompet hur tajt som helst.
”Champions” har en sån där refräng som man bara inte kan värja sig mot och MARTINA sjunger med en säkerhet och pondus som få. Starkt och melodiöst!
Titelspåret är också ett av de bättre spåren, där låtens tema har lite orientaliska drag och det här är en låt med lite inslag av Ritchie Blackmore’s Rainbow i vers och refräng.
Refrängen till ”Lay down your arms” är också högklassisk och MARTINA sjunger än en gång så att man  förstår att hon verkligen menar vartenda ord som hon sjunger.

Som första singel och låten som man gjort video till så har man valt den lugna ”Face the mirror”. Kanske inte den låt som jag själv hade valt och det är heller inte en låt som representerar albumet i övrigt speciellt bra. Här låter det mer pop om MARTINA och det kanske inte är så man ska marknadsföra henne, eftersom det är när hon tar sig an de tyngre låtarna som det blixtrar till. ”Face the mirror” är i och för sig ingen dålig låt, men inget som jag går igång på.
Nä, då finns det istället grymma gitarrtunga låtar som ”I’m invincible” och ”Truth came knocking” som rensar upp i skallen, där MARTINA sjunger skiter av både Robin Beck och Pat Benatar. Tänk Er en bluesigare och lite mörkare variant av Ann Wilson, sådan klass har MARTINA EDOFF. Grymt bra platta!

Betyg: 8/10

Heart ”—”
Robin Beck ”—”

1.       Turn our pages
2.       Champions
3.       Alive
4.       We will align
5.       Lay down your arms
6.       Face the mirror
7.       Set you free
8.       I’m invincible
9.       Truth came knocking
10.   Brand new world

Här kan du se videon till "Face the mirror"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar