tisdag 29 augusti 2017

Recension: Da Vinci "Ambition rocks" (AOR Heaven)








Norge under 1980-talet. Landet hade byggt upp en grund för att leverera AOR utanför landets gränser. Nu var det dags. Banden hette Return, Stage Dolls och TNT. De var de som lyckades bäst med sitt budskap, men det fanns också ett annat band som var mycket framgångsrikt på hemmaplan nämligen DA VINCI, som även turnerade lite utomlands, framför allt så fick de möjligheten att var förband till Status Quo och deras två sista spelningar gjorde DA VINCI på gamla anrika Wembley Arena.

DA VINCI släppte bara två album, debuten och ”Back in business”, men man hann med att göra över 600 spelningar mellan åren 1986 och 1992, vilket är i snitt 85 gig per år!! Imponerande!
Men när de riktigt stora framgångarna uteblev splittrades bandet 1993, men tre av bandets medlemmar höll fortsatt kontakt och skrev låtar ihop. Ett band som är en direkt avfälling av DA VINCI är Street Legal, som släppt plattor sporadiskt sedan dess.
2004 startades det frö som skulle leda till att DA VINCI återuppstod och att bandet nu är klara för att släppa sitt tredje album, ”Ambition rocks”, ett första livstecknet på platta på 25 år.

Innan jag ska gå in på hur nya albumet låter så vill jag bara kommentera plattans omslag en stund. Elefanten som Ni ser på bilden har alldeles nyligen använts av ett annat norskt band, Elephant Plaza, på sitt debutalbum. Exakt samma elefant, men en annan bakgrund. Tittar man sedan på omslaget till DA VINCI’s första singelsläpp från den här plattan, ”I’ve come all this way” så är också bakgrunden exakt densamma. En ganska pinsam miss som jag inte förstår hur den har kunnat uppstå…

Nåväl, omslag i all ära, det finns där för att fånga köparens intresse, men talar inte om hur bra en platta är. Jag gillade DA VINCIs AOR redan när deras två första album släpptes och de hade en viss finurlighet och lite mer arrangerad AOR än till exempel Return, som var det band som var störst i Sverige på den tiden. På nya plattan så fortsätter bandet på samma väg och släpper ett album med tolv nyskrivna låtar som tar mig tillbaka till det glada 80-talet. Och visst kommer vissa att säga att det låter förlegat och ute, men jag gillar verkligen hur DA VINCI tagit sig tillbaka med sitt sound och förädlat det in i 2010-talet.

Synthar, orglar och andra keyboards är ett frekvent använt instrument och det beror på att Dag Selboskar är en av bandets låtskrivare och en av originalmedlemmarna. Han inleder ”Vicious circle” med tidstypiskt synthljud och det är modigt att inleda plattan med en låt som egentligen saknar en bra hook. Men det här är ändå en mycket stark låt som visar lite på ur DA VINCI jobbar, snygga arrangemang och lite oväntade vändningar i melodierna.
Men det finns naturligtvis också rena poplåtar med AOR feeling också, precis det som man förväntar sig av ett sådant här band. Tidigare nämnda ”I’ve come all this way” var första singel från den här plattan och det låter väldigt mycket 80-tal om den här låten. Snygga harmonier, och jag får i alla fall en nostalgisk feeling när jag hör den här låten.

Likadant är det med ”See u when I see u” och man kan inte anklaga DA VINCI för att uppfinna något nytt, men när det låter så pass bra som det gör här, så är i alla fall jag nöjd! Det här är en halvtempolåt med en riktigt snygg refräng.
Plattan presenterar flera riktigt snygga låtar, och jag gillar verkligen det här, även om det inte är ett helt igenom lyckat album. Det kanske är lite för långt och hur mycket jag än gillar fusion inslagen i avslutande ”Touch of humanity” så tar det lite udden av den oerhört vackra ”You’re mine” som kommer i spellistan strax innan. Den är annars en perfekt avslutning på en riktigt bra platta och välkomna tillbaka i hetluften DA VINCI. Hoppas det blir några plattor till!

Betyg: 8/10

Rat Bat Blue ”—”
Treat ”—”

1.       The return
2.       Vicious circle
3.       Curious sensation
4.       I’ve come all this way
5.       See u when I see you
6.       Rocket of fame
7.       Angel
8.       Storm on the horizon
9.       Little lonely
10.   Sole survivor
11.   Painted lady
12.   You’re mine
13.   Touch of humanity

 Här hittar du länk till videon till låten "I've come all this way"!

2 kommentarer:

  1. The org pic of the elephant is a shutterstock pic and everyone can buy and use it..On the cd/vinyl cover..just the elephant have been taken out on another background..the little boy and elephant illustrates the title: Ambition Rocks! Just bad luck that 2 different bands used the same pic at the same time!

    SvaraRadera
  2. Bad luck indeed!. But the music is still good :-)

    SvaraRadera