måndag 28 augusti 2017

Recension: World Trade "Unify" (Frontiers)








1989 släpptes en platta som på sätt och vis blev startskottet för en lång brokig, men ändå framgångsrik, karriär för bassisten, sångaren, producenten och låtskrivaren Billy Sherwood. Och denna karriär är just nu på topp då han fått förmånen att både ersätta nyligen avlidne Chris Squire i klassiska progbandet Yes OCH den så tragiskt bortgångne bassisten i Asia, John Wetton. Dessutom så har han sin egen karriär att ta hand om i form av plattor i eget namn och också med nyligen återupplivade bandet WORLD TRADE, bandet som en gång i tiden alltså var Billys språngbräda in i musiklivet.

Billy startade i och för sig sin bana något tidigare med bandet Lodgic, men det var med en platta som egentligen blev mer uppmärksammad långt senare. Men bandet WORLD TRADEs debut har under åren blivit något av en klassiker inom AOR och lättare progressiv rock. Influenser från engelsk progressiv rock fanns där, speciellt Yes, men faktum är att Billy senare påverkade Yes ljudbild som producent och låtskrivare under åren 1997 till 2000, då han medverkade på albumen ”Open your eyes” och ”The ladder”.

Sherwood har utvecklat en egen stil som under senare år kunnat avnjutas i band som Circa, Yoso, Conspiracy och The Prog Collective, vid sidan av nåra plattor i eget namn. Nu har även ett tredje album med bandet WORLD TRADE också sett dagens ljus. WORLD TRADE består också av gitarristen Bruce Gowdy och keyboardisten Guy Allison, som efter WORLD TRADEs två första album gick vidare för att bilda en av den melodiösa rockens största band, Unruly Child. Dessutom hittar vi trummisen Mark T. Williams i uppsättningen på nya albumet, ”Unify”, och detta gör bandet komplett precis som det såg ut på debuten för snart 30 år sedan.

Men en del har ju naturligtvis hänt på de trettio år som gått och nya albumet ”Unify”, som släpps via italienska Frontiers Records, precis som Billy Sherwoods senaste soloalbum ”Citizen”, låter kanske inte så som man hade hoppats att det skulle göra. Nä, ”Unify” låter mer som en uppföljare till Sherwoods soloplatta för två år sedan och man kan ju undra hur mycket som herrarna Gowdy och Allison varit inblandade egentligen.  Dessutom är soundet på den här plattan riktigt bedrövligt och både debuten och albumet ”Euphoria”, som släpptes 6 år senare, låter bättre än nya ”Unify” och då är båda albumen inspelade för över 20 år sedan!

WORLD TRADEs debutalbum tillhör de plattor som jag gärna plockar fram och spelar lite då och då, alltså en liten klassiker i min skivsamling som håller än idag. Billy Sherwoods soloplatta ”Citizen”, som kom för två år sedan fick underkänt och det får även ny plattan med WORLD TRADE.  Egentligen så är det bara ett spår som sticker ut från den här samlingen nyskrivna alster och det är ”Gone all the way”, och det beror inte bara på att låtstrukturen är något mer tajt och att refrängen är bra, utan också att det är omöjligt att missa temat i låten då det upprepas väldigt mycket…

Ja, lite synd är det att Sherwood får så mycket utrymme med sin patenterade stil, något som inte märktes riktigt lika mycket 1989, när WORLD TRADEs medlemmar var nya och hungriga. Det är lite för mycket progressiv rock och för lite AOR och melodiös hårdrock, helt enkelt.

Betyg: 5/10

Billy Sherwood ”—”
Circa ”—”

1.       The new norm
2.       Where we’re going
3.       Pandora’s box
4.       On target on time
5.       Gone all the way
6.       Unify
7.       For the fallen
8.       Lifeforce
9.       Same old song
10.   Again

 Här kan du se och höra titelspåret "Unify"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar