onsdag 1 mars 2017

Recension: Age Of Reflection "In the heat of the night" (AOR Heaven)








Ännu ett svenskt AOR band har fått möjligheten att släppa nyskrivna låtar på det tyska skivbolaget AOR Heaven. Den här gången heter bandet AGE OF REFLECTION och medlemmarna består av folk från band som ONEbyONE och Seven Tears och bandet har sin bas i Västerås. Det var gitarristen Carl Berglund som tillsammans med bassisten Jan Skärming som började skriva låtar med 80-tals stuk och man hade under en längre tid lyssnat på de gamla stora giganterna från det decenniet, för att hitta inspiration.
I maj 2016 valdes fyra låtar ut som lades upp på Spotify och i augusti så hade bandet kontrakt med AOR Heaven för ett helt album. Och nu är vi i februari 2017 och då ligger plattan, som fått namnet ”In the heat of the night” klar för att släppas. Snabbt ska det gå!

Plattan består av tio spår plus en alternativ version av låten ”Every time”, en av plattans bästa spår. Allt är producerat av bandet själva, men man har fått hjälp med mastrings- och mixningsarbetet från ingen mindre än Erik Mårtensson (Eclipse). Nu hjälper det kanske inte alltför mycket då ljudbilden från början, det vill säga det arbete som grabbarna gjort själva, inte är den allra bästa. Flera av låtarna är ganska snarlika och soundet på plattan blir därför stundtals lite för likriktat och det är lite synd, för det här är ett lovande band som kanske behöver lite mer tid på sig för att kunna leverera något riktigt bra. Kanske gick det här lite för fort, eller?

Bandets musik har mycket influenser från 80-talens stora rockhjältar, såsom Journey, Foreigner, Survivor, Honeymoon Suite och REO Speedwagon, men samtidigt så har man inte glömt sina rötter i svensk musik. Det låter också en del modernt klassisk retro AOR som svenska band, såsom Miss Behaviour, Last Autumn’s Dream och några till.
Låtar som tidigare nämnda ”Every time”, inledande ”Borderline”, den härligt melodiösa ”The mirror never lies” och balladen ”Always” är riktigt bra, med snygga melodier och ett närmast klassiskt AOR sound. ”Evelyn” är lite tyngre, men fortfarande med en snygg refräng och även ”You are my light” tillhör mina favoriter från det här albumet. Den sistnämnda är en låt som inleder lugnt och vackert med ett ensamt piano för att sedan dra igång med hela bandet. Refrängen är riktigt snygg, dock lite för lite varierad.

AGE OF REFLECTIONs styrka är att man på kort tid skrivit ett knippe riktigt bra låtar. Plattan är något ojämn och det finns några fillers, såsom titelspåret, trots ett viktigt tema, inte har några melodier som man kommer ihåg. Dessutom så är produktionen lite svagare än genomsnittet och det låter lite lågbudget, vilket är lite trist.
Jag hoppas att det här bandet kommer tillbaka med en uppföljare om några år, för det här är en intressant debut som gör att jag gärna hör mer. Tipset är att fila lite mer på både sound och låtskrivande så kommer det här att bli riktigt bra!

Betyg: 6/10

Seven Tears ”—”
Miss Behaviour ”—”

1.       Borderline
2.       The mirror never lies
3.       Everytime
4.       In the heat of the night
5.       Always
6.       Evelyn
7.       Blame it on myheart
8.       Now and forever
9.       You are the light
10.   Dying for your love
11.   Every time (Alternative Version)

 Här kan du se och höra låten "Blame it on the night"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar