söndag 26 februari 2017

Recension: Bonafide "Flames" (Off Yer Rocka)




Det är alltid lika spännande att plocka in en ny CD med svenska rockbandet BONAFIDE i CD-spelaren. Det här bandet har genom gedigna och grymt bra plattor verkligen satt sitt namn på rockkartan, speciellt i England där de turnérat flitigt de senaste åren. Bandet har också seglat upp som ett av de pålitligaste när det gäller att leverera plattor som håller hela vägen, åtminstone är det så i min värld! Det är nu två år sedan som förra albumet, ”Denim devils”, släpptes och nya plattan ”Flames” blir album nummer 6, och detta har man lyckats leverera inom loppet av tio år.

Pontus Snibb heter mannen bakom bandet, som startade som ett enmansband och som sedan dess sett flera kompetenta musiker passera förbi. Idag består bandet av, förutom Snibb, Anders Rosell på gitarr, Martin Ekelund på bas och Niklas Matsson på trummor. Dessa skånepågar flankeras på flera spår av en gospelkör, något som kryddar bandets annars så AC/DC doftande rock på ett briljant sätt. Detta är den enda nyheten på nya albumet, annars så låter det lika rakt, ärligt, rått och förbannat bra som tidigare!

Plattan inleds bastant med ”Back in flames” där Pontus ljusa, lite hesa röst egentligen är det enda som skvallrar om att det här inte är en ny AC/DC låt och singeln ”Smoke and fire”, som släpptes strax innan jul, har vuxit fram till att vara en av BONAFIDES absolut bästa låtar någonsin, men en envis refräng som inte släpper i första taget.
”Power down” är en tyngre låt med blues i botten och en liten knorr i refrängriffet.
”Bottle of Jack” är en lättsamt retlig tung rocklåt med en härligt enkel refräng som genast kommer mig att tänka på AC/DC, mycket tack vare gitarr riffet, men också den enkla refrängen.

Gospelkören hör vi i låten ”Written in stone” och här låter bandet faktiskt lite åt Black Crowes och det här är en av plattans riktiga höjdare. En annan låt som jag också gillar skarpt är ”Like it now” där kören också finns med i refrängen. En glad och positiv bilåkarlåt helt enkelt!
Efterföljande tre spår kanske flyger lite mer obemärkt förbi, men det är gedigna låtar med stark power och produktionen är verkligen bra, då det låter live och man har lyckats att införliva livekänslan på ett riktigt bra sätt.
Avslutande lugna bluesiga ”Under your spell” är en helt fantastisk låt där man återigen använder magin från gospelkören. Detta i samband med Pontus egen känslofulla röst och nerviga gitarrspel så skapas musik när den är som bäst. Lysande!

BONAFIDE har gjort det igen och jag vill nog påstå att det här är bandet bästa platta hittills. Missa inte bandets turné i Sverige i april. Det är väl värt ett besök!

Betyg: 8/10

AC/DC ”—”
Black Crowes ”—”

1.       Back in flames
2.       Smoke and fire
3.       Power down
4.       Bottle of Jack
5.       Written in stone
6.       Like it now
7.       Keep a safe distance
8.       Gotta go
9.       Flipside groovin’
10.   Under your spell

 Här kan du höra låten "Smoke & fire"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar