måndag 17 oktober 2016

Recension: Riverside "Eye of the soundscape" (Inside Out)








Tidigare i år drabbades det polska progressiva bandet RIVERSIDE av en tragedi, nämligen att deras vän och bandmedlem, gitarristen Piotr Grudzinski, avled efter en kort tids sjukdom. Man gick ganska snabbt ut med meddelandet att han inte kommer att ersättas, vilket kommer att betyda att bandet kommer att fortsätta som en trio. Men redan innan hade man beslutat att det, i och med senaste albumet, ”Love, fear and the time machine”, skulle ske någon form av förändring. Gruppens tre första plattor har en sorts röd tråd och även de tre följande albumet, kallade ”The crowd trilogy”, ses som en sorts trilogi av någon inte helt uttalad sort, mer än att de har titlar som alla har fyra, fem eller sex ord i sig.

Men innan det ”nya” skulle ske så ville man avsluta med en mellanplatta, och vad passar bättre än att visa upp den mer ambienta sidan av RIVERSIDE. För Er som köpt och hört bandets två senaste album som specialutgåvor, har fått en extra-CD med mer eller mindre instrumentala spår som hämtat inspiration från dessa polackers fascination över tysk kraut och experimentell progressiv rock, typ Tangerine Dream. Alltså släpper man ett dubbelalbum med tretton spår som är en odyssé av det material som tidigare släppts som bonuslåtar mellan 2007 och 2015, men också fyra nyskrivna spår och lite remixat.

Det som RIVERSIDE visar upp under dryga 100 minuter är en bit ifrån vad vi är vana att höra när vi spelar någon av bandets tidigare plattor, speciellt om du bara hört deras tidigare plattor. Har du däremot samlat på dig bandets senaste specialutgåvor så får du samma låtar en gång till, men det finns alltså mer att gotta sig åt.

CD 1 börjar med ett nytt spår, den elva minuter långa ”Where the river flows” som låter en hel del Tangerine Dream, men med en mer drömsk och hypnotisk inriktning och det här är ett av de bättre spåren på plattan. Jag var inte direkt imponerad av de extramaterial som de två senaste albumen bjöd på men de fyra nya låtarna är betydligt mer intressanta.
”Shine” låter mer som en RIVERSIDE låt brukar låta, fast utan sång och den nya mixen på ”Rapid eye movement”, en låt som tidigare bara funnits på EP’n ”Schizophrenic prayer” (finns alltså inte med albumet med samma namn), är härligt suggestiv.

På CD2 hittar man de övriga två ”nya” spåren och plattan inleds med den kalla technoaktiga ”Sleepwalkers” och avslutar med titelspåret, ”Eye of the soundscape”, som är det mest ambienta spåret på plattan, där ljuden svävar fram och åter utan direkt struktur eller regel. Det är vackert och avslappnande helt enkelt.

Förvänta dig ingen ny progressiv rockplatta i ”Eye of the soundscape”, för det här är något helt annat. Och vem vet vad det här bandet kommer att hitta på i framtiden. De har ju lovat något nytt, ett nytt sound eller ett annat koncept. Vad det blir får vi vänta på ett tag, men under tiden så duger den här plattan bra.

Betyg: 7/10

Tangerine Dream ”—”

CD1
1.       Where the river flows
2.       Shine
3.       Rapid eye movement (2016 mix)
4.       Night session – Part one
5.       Night session – Part two
CD2
1.       Sleepwalkers
2.       Rainbow trip (2016 mix)
3.       Heavenland
4.       Return
5.       Aether
6.       Machines
7.       Promise
8.       Eye of the soundscape

 Här kan du höra den mäktiga inledningslåten "Where the river flows"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar