söndag 16 oktober 2016

Recension: Hartmann "Shadows & silhouettes" (Pride & Joy Music)








Ni kanske känner igen honom från megagruppen Avantasia där han sjunger och spelar gitarr bakom Tobias Sammet och alla hans gäster, eller så känner du igen honom som sångare i At Vance eller Empty Tremor. Eller så kanske du har hört någon av hans egna soloplattor och har du det så hoppas jag att du hört hans första soloalbum, ”Out in the cold” från 2005, en av de årets absolut bästa plattor! Oliver HARTMANN är relativt stor i sitt hemland och har också släppt några popigare plattor på tyska språket, som jag aldrig hört. Men under bandnamnet HARTMANN, hans eget lilla soloprojekt, så brukar det röra sig om melodiös rock i stil mellan Foreigner och Bryan Adams.

Efter fyra års tystnad så är det dags för studioalbum nummer fem, kallat ”Shadows & silhouettes” och den här gången så får vi höra en mer akustisk sida av HARTMANN än tidigare, om man undantar den akustiska liveplattan ”Handmade” som släpptes på egen hand med omarbetade versioner av HARTMANNs egna låtar. Tolv spår består plattan av och man kan höra en hel del akustiska instrument, såsom fiol, cello och akustisk gitarr.

”Irresistable” inleder och är en grymt stark inledning med en snygg vers och refräng där man också hör fiol och cello, men som ändå är en klassik rocklåt och jag kommer att tänka på Jimmy Barnes utan hans rossliga whiskeyröst.
Låt två heter ”High on you” och är en typisk HARTMANN låt, som har en grymt stark melodi och en refräng som jag inte kan få ur skallen. Då menar jag helt och hållet på ett positivt vis, då jag mer än gärna låter den stanna kvar. En låt som jag blir härligt glad av!
Glada låtar blandas med lite mer allvarsamma och ”Glow” är lugnare och mer eftertänksam, men även här hanterar HARTMANN allt på ett lysande vis. Det här är en mycket vacker låt där Oliver visar upp sin mer känslosamma sida.

”When your mama was a hippie” är en liten kul bagatell som tar oss med till San Fransisco och ”The summer of love” 1968. Det här är en helt akustisk låt och ganska okej, men mer en kul låt än bra. Dock har man valt att släppa just den här låten som första ”singel” men den är inte helt representativ för resten av låtmaterialet på albumet.
Mot andra delen av albumet så svajar det här och där i låtmaterialet men jag gillar ”I would murder for you” ”Too good to be true” och den vackra balladen ”Shadow in my eyes” och slutsatsen är att HARTMANN är en av Tysklands riktigt stora sångare som också lyckas skriva riktigt bra låtmaterial.
Trots lite svaj på slutet så är ”Shadows & silhouettes” en stark platta, dock inte i samma suveräna klass som tidigare nämnda ”Out of cold”. Snyggt och melodiöst som värmer i kalla höstnatten!

Betyg: 7/10

Foreigner ”—”
Bryan Adams ”—”

1.       Irresistable
2.       High on you
3.       Glow
4.       When your mama was a hippie
5.       Jaded heart
6.       Amazing
7.       Still the same
8.       I would murder for you
9.       The letting go
10.   Too good to be true
11.   Shadow in myeyes
12.   Last goodbye

 Här hittar du videon till "When your mama was a hippie"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar