tisdag 17 maj 2016

Recension: Ted Poley "Beyond the fade" (Frontiers)








Efter nio år är sångaren och trummisen TED POLEY tillbaka med sitt tredje soloalbum, ”Beyond the fade”. Det har tagit tid, men den som väntar på något gott väntar ju alltid för länge, eller hur det nu var…
Vi har lärt oss känna TED’s kapacitet som sångare i bandet Danger Danger, som för några år sedan besökte Sweden Rock Festival och naturligtvis gjorde stor succé. Bandet gjorde också en spelning på Frontiers Rock Festival senare samma år och då kom idén upp om TED var sugen på att släppa ett nytt album. Det vara han inte sen att svara ja på och då började arbetet med att hitta låtar. Valet föll på bröderna Tom och James Martin från gruppen Vega, som förresten också är aktuella med nytt album, vilket jag kommer att komma tillbaka om lite längre fram i maj på den här bloggen!

Låtarna är skrivna för att passa TED’s mjukare sida, något som också var fallet på POLEY’s förra platta, ”Smile”. ”Beyond the fade” låter mycket engelsk AOR med dragning åt amerikansk och gitarristen Mario Percudani får det att ofta låta Journey om den här plattan. Förutom Mario så består bandet bakom TED av ytterligare två italienska musiker, den mycket meriterade bassisten Anna Portalupi (Hardline, Issa, Lionville) och den allestädes närvarande Alessandro del Vecchio som sköter både trummor, keyboards och körsången.

AOR med en tydlig dragning åt 80-talet är alltid en intressant koppling, men det betyder inte per automatik att det blir bra. TED’s tidigare två soloplattor har varit sådär, men nu visar han vart skåpet ska stå, naturligtvis med mycket hjälp av bröderna James som står för elva mycket snygga kompositioner.
”Let’s start something”, ”Everything we are” och “Hands of love” är trion låtar som startar plattan och det här är grymt snyggt och tidlöst bra. Speciellt är det ”Everything we are” som jag fastnar för med ett klassiskt riff i inledningen och en härlig refräng som grädde på moset.

Norska Issa sjunger duett i den lugnare och mycket vackra ”The perfect crime” och ”Stars” låter en hel del Journey i refrängen. En annan av plattans höjdare är låten ”Higher” (!) med en klassisk AOR touch i den mäktiga refrängen.
”Where I lost you” har en lite mer modern approach men är likväl snyggt melodiös och power balladen ”We are young” är en låt som passar TED POLEY perfekt.
Min absoluta favorit, på plattan”Beneath the stars” kommer faktiskt sist, och det är ytterligare en power ballad som byggs upp mycket snyggt med det genomgående temat i låtens inledning och sedan en vers som bara kompas av piano och en avlägsen gitarr. TED’s röst är helt i fokus och sedan byggs låten upp successivt och avslutas med låtens genomgående tema som repeteras några gånger. Lysande snyggt!

TED POLEY’s ”Beyond the fade” är Frontiers bästa release under månaden maj detta år! En mycket snygg AOR platta.

Betyg: 8/10

Journey ”—”
Vega ”—”

1. Let's Start Something
2. Everything We Are
3. Hands Of Love
4. The Perfect Crime
5. Stars
6. Higher
7. Where I Lost You
8. You Won't See Me Cryin'
9.
We Are Young
10. Sirens
11. Beneath The Stars

Här kan du se och höra TED POLEY i låten "Higher"! 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar