söndag 15 maj 2016

Från Arkivet (2014): Sunstrike "Ready to strike" (AOR Heaven)





Inför nya albumet kommer här recension ur arkivet, SUNSTRIKE's debutplatta "Rock your world". Recension av bandets andra album kommer snart!




Att vi svenskar är bra på att skriva melodiös musik det är mer än väl dokumenterat numera. Att det också kryllar av bra musiker och hela tiden bildas nya intressanta band, det beror bland annat på den svenska modellen med kommunala musikskolor, ungdomar har lätt att kunna lära sig att spela själva och i grupp. Det växer därför fram band efter band som flera utländska skivbolag signar, då svensk musik står högt i kurs över nästan hela världen. Konstigt nog så är det i Sverige som melodiös rock, hårdrock och metal går sämst att sälja in…

Nåväl, här har vi ytterligare ett nytt band att lägga på minnet, nämligen SUNSTRIKE, som tydligen har sin bas i mellersta delen av Sverige, Falun och Borlänge. Bandet bildades av gitarristen Joachim Nordlund och trummisen Johan Lindstedt tillsammans med sångaren Christian Hedgren, som vi senast hörde med bandet Theander Expression, men som också sjunger med Twilight Force. Joachim och Johan hittar man också i det betydligt tyngre metalbandet Astral Doors, men grabbarna har alltid haft en viss fäbless för melodiös rock, typ Europe, Treat och naturligtvis för klassiska band som till exempel Deep Purple.

Och ”Rock your world” är ett album med 12 nyskrivna spår i stil med Europe, H.E.A.T., Eclipse, Dynazty och Impera. Det låter svenskt men också med en hel del influenser från band som Pretty Maids, Gotthard och Danger Danger. De första gångerna som jag lyssnade igenom ”Rock your world” så lät det mest som allting annat i samma genre, men snart så lyckades bandet övertyga mig med klassiskt snygga låtar, bra gitarr riff och en bra sångröst i Christian Hedgren.

Första låten heter ”Power of the dreams” och inleder med en mullrande bas, trummor och strax också gitarrer och en fet keyboardmatta, som läggs av Fredrik Plahn (Prey) som fått uppdraget att krydda SUNSTRIKEs ljudbild med lite vita och svarta tangenter. Det här låter faktiskt lite tidigt Bon Jovi och refrängen är stark och körerna är riktigt bra.
Därefter följer plattans två bästa spår, titelspåret som låter lite Europe eller aktuella H.E.A.T. och som har en refräng som är som en mindre hit och ”Fireball” är minst lika grym med en tung och härlig refräng som snabbt fastnar.

Mer åt AOR hållet blir det på den snygga och positiva ”Right track” och även ”Roll the dice” är mer AOR med en riktigt ”popig” refräng, men de korta och briljanta gitarrinslagen gör att det låter betydligt ”farligare” än det som spelas på radion…
Inledningen på den tunga ”Rock it out” är riktigt snygg enbart med keyboards. Det låter sedan lite för mycket Europes  ”Rock the night” i refrängen för att det ska vara riktigt okej. Och ”Never let you go” lutar mer åt Last Autumns Dream och passar inte riktigt in i övrig samling låtar på den här plattan.
Däremot är balladen ”Higher” riktigt snygg, både arrangemangsmässigt och som komposition. Christian sjunger dessutom den här låten fantastiskt bra och blir därför lätt en av favoriterna på albumet.
Det här var en av dessa plattor som behövde mogna innan jag förstod hur bra den är. Kanske är det så att man är för bortskämd när det gäller nya svenska band. Visserligen så låter inte SUNSTRIKE fräscht, nytt eller eget och det är lätt att bunta ihop den musiken med ett dussintals andra liknande plattor. Men ge den lite tid, för det här är riktigt bra!

Betyg: 8/10

H.E.A.T. ”—”
Europe ”—”

1.       Power of the dreams
2.       Rock your world
3.       Fireball
4.       Right track
5.       Roll the dice
6.       Rock it out
7.       Never let you go
8.       Higher
9.       Scream and shout
10.   Into the light
11.   Edge o flight
12.   Heat of the night

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar