torsdag 5 april 2018

Recension: W.E.T. "Earthrage" (Frontiers)








Bandet W.E.T. är framme vid album nummer tre, kallat ”Earthrage”, sedan debuten för snart tio år sedan. Det var en debut som hastigt blev ett namn på mångas läppar, mycket tack vare de personer som stod bakom namnet. W kommer från bandet Work OF Art som representeras av gitarristen och låtskrivaren Robert Säll, E hämtar man från framgångsrika gruppen Eclipse och sångaren, gitarristen och låtskrivaren Erik Mårtensson och sist, men absolut längst, bakom bokstaven T, som i Talisman, finns sångaren Jeff Scott Soto. Alltså tre mycket erfarna och rutinerade herrar, som fick en förfrågan från Frontiers Records CEO, som såg en potential i att förena dessa tre herrar. Det blev en succé, betydligt mycket större än vad någon inblandad hade vågat tro, och plattan ”Rise up” släpptes fyra år senare som året efter resulterade i en liveplatta/DVD från bandets första officiella livespelning i Stockholm.

Tre studioplattor på nio år är inte speciellt produktivt, men de tre herrarna är väldigt upptagna med sina respektive musikaliska liv och mitt i allt så skall man få tid över till att skriva material och spela in ett tredje album, som nu precis släppts. Erik har sitt band Eclipse, det nyligen släppta albumet med Ammunition och jobbar dessutom för tillfället också med en ny Nordic Union platta, tillsammans med Pretty Maids sångaren Paul Christensen, eller Ronnie Atkins som han är mest känd som. Jeff Scott Soto har nyligen också släppt en soloplatta och är mitt uppe i en hektisk tid med nya supergruppen Sons OF Apollo och Robert Säll har precis avslutat arbetet med en kommande soloplatta med Steve Overland från FM och jobbar på tillfället med en ny platta med Work OF Art.

Jag var lite besviken på förra plattan, ”Rise up”, och därför så var förväntningarna på nya plattan kanske inte skyhöga. Men trion Robert, Erik och Jeff är proffs som måste leverera, annars så tappar man snabbt intresset. För egen del så känns det som att det gått lite inflation i Erik Mårtensson arbete och varken Eclipse senaste eller Ammunition plattan föll mig speciellt i smaken. Därför är det med glädje som jag kan säga att ”Earthrage” är ett näst intill fantastiskt album, med idel grymma spår. Från inledande ”Watch the fire”, där Erik och Jeff turas om att sjunga, till avslutande ”The neverending retraceable dream” så bjuder dessa herrar, tillsammans med Eclipse musikerna Magnus Henriksson och Robban Bäck, på gitarr och trummor, på idel läckra låtar.

Refrängen till ”Watch the fire” är en riktig killer och jag går omkring och nynnar på den dagarna i ända…nästan! Grym låt!
Nästan lika bra är ”Kings on thunder road”, där refrängen gärna vill att man sjunger med. Snygga stämmor och ett tungt och tajt komp förpackar låten väl.
En av styrkorna på den här plattan är variationen i låtarna. Den korta ”Elegantly wasted” är grymt melodiös och en lugnare låt med en hel del ABBA influenser. Typiskt svensk kvalitet kan jag tänka mig att alla utländska fans kommer att säga!

Efter detta kommer en av plattans tyngre låtar, fast ”Urgent” tummar inte på det melodiösa utan refrängen är minst lika ”trallvänlig” som tidigare spår. Som sagt styrkan med den här plattan är att man får variation i låtmaterial och med en sångare som Jeff Scott Soto, som hanterar det mesta, så är det här helt enkelt toppklass!
”Dangerous” låter en hel del Eclipse och har också en stark refräng med en enkel och rak melodiös melodislinga som så finurligt tar en liten extra omväg och överraskar.
Plattans bästa spår är den pampiga balladen ”Heart is on the line”, en låt som jag kan tänka mig att man antingen kommer att älska eller att hata, då den balanserar farligt nära banalitetens gräns. Men med en känslosam Soto bakom mikrofonen så förvandlas den till en låt som jag får rysningar av. Sentimental ja vet, men det får man vara!
”The burning pain of love” är också en riktigt snygg låt med starka melodier och avslutande ”The neverending retraceable dream” är en alldeles lysande låt som påminner om flera andra låtar, kanske något för mycket!

”Earthrage” är ett stort utropstecken! En platta fylld med starkt melodiösa rocklåtar i en bra variation. Det låter ”svenskt”, och ABBA skuggar i flera låtar, inte i stil, utan på så sätt att man hör Björn och Bennys ande över sättet att skriva musik. En platta att njuta till mycket och länge!

Betyg: 9/10

Eclipse ”--"
ABBA ”—"

1.       Watch the fire
2.       Burn
3.       Kings on thunder road
4.       Elegantly wasted
5.       Urgent
6.       Dangerous
7.       Calling out your name
8.       Heart is on the line
9.       I don’t wanna play that game
10.   The burning pain of love
11.   The neverending retraceable dream

 Här hittar du videon till "Watch the fire"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar