torsdag 19 april 2018

Recension: FM "Atomic generation" (Frontiers)








Engelska soulrockbandet FM har precis släppt sitt elfte album ”Atomic generation” och på något sätt så lyckas det här bandet höja ribban på sig själva hela tiden, år efter år, platta efter platta. Steve Overlands röst har vi lärt oss älska med hela sin soulighet och bandets patenterade rock med massor av soulstänk har inspirerat till det brittiska AOR-soundet och den melodiösa rocken. FM klev in i musikbranschen med dunder och brak 1986, med albumet ”Indiscreet” som idag räknas till en av de stora klassikerna inom genren.  Bandet följde upp med albumet ”Tough it out”, som var lite råare men ändå en platta som byggde upp en stark fanbase.
Början av 1990-talet blev oroligt för denna typ av band, på grund av grunge och annat märkligt som pågick i branschen, så även FM tog mycket stryk. Plattorna blev sämre och sämre och 1995 så lade man bandet på hyllan.

2007 återförenades Overland med originalmedlemmarna Merv Goldsworthy på bass och trummisen Pete Jupp, för livespelningar på festivaler och det visade sig att man trivdes så bra ihop och att efterfrågan varit så stor att man beslöt sig för att satsa på att spela in nytt material. 2010 kom ”Metropolis”, som var det bästa som grabbarna släppt sedan debuten. Och sedan har plattorna ”Rockville”, ”Rockville II”, ”Heroes and villains” och jubileumsversionen av ”Indiscreet” släppts, alla med en mycket hög nivå. FM visar att man, trots massor av år i branschen, är oerhört hungriga och har förmågan att koka soppa på gammal spik. För inte har FM förändrats mycket på 32 år, soundet är detsamma och låtarna lika melodiösa som på ”Indiscreet”. Det låter något mer soul, inte lika svulstigt produktionsmässigt och grabbarna har mer erfarenhet och tyngd i sina alster.

Sedan senaste studioalbumet med nytt material, ”Heroes and villains” från 2015, så har man haft fullt upp med att spela live och det är bandets stora styrka. Har Du inte sett bandet live någon gång så se till att göra det, det är det värt! Varför inte på Slagthuset i Malmö den 1 juni där man headlinar Melodicrockfest som pågår i tre dagar?
Tills dess så kan Du njuta fullt ut till nya albumets elva spår, där inledande ”Black magic” är en stark början. Allt med en typisk FM signatur, tajt, snyggt producerat och Steve Overland med en mästerlig melodiös sång.
”Too much of a good thing” lugnar ner tempot något och Steve sjunger som vanligt dessa halvtempolåtar med massor av känsla, på ett sätt som bara han kan.

”Yeah yeah yeah” inleder en av mina många favoriter på plattan, låten ”Killed by love”, som är kryddad med ett snyggt melodiöst gitarr riff i verserna. En härlig låt med mycket positiv energi och en stark refräng!
Och ”In it for the money” fortsätter på samma tema, positiv energi och, snygga riff och starka melodier. En klassiskt snygg rocklåt, med lite mindre soul den här gången. Därefter får vi en vacker historia i låten ”Golden days”, som är en tillbakablick till en bättre och  kanske lyckligare tid i Steves liv.

Det finns två spår som jag ändå tycker håller lite lägre profil än övriga och det är den soulfunkiga ”Playing tricks on me”, som påminner om någon annan låt som jag inte kan komma på just nu, och så är det ”Make the best of what you got”, vars refräng är en rip-off av Robert Palmers gamla hit ”Addicted to love”. Men det är små petitesser som jag kan leva med, för FM är alldeles lysande på det de gör. Rekommenderas varmt!

Betyg:8/10

Heartland ”—”
Overland ”—”

1.       Black magic
2.       Too much of a good thing
3.       Killed by love
4.       In it for the money
5.       Golden days
6.       Playing tricks on me
7.       Make the best of what you got
8.       Follow your heart
9.       Do you love me enough
10.   Stronger
11.   Love is the law

 Här kan du höra den souldränkta låten "Playing tricks on me"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar