tisdag 24 april 2018

Recension: Black Stone Cherry "Family tree" (Mascot)








My God! Att lyssna på BLACK STONE CHERRY är svettigt nog, men att lyssna och skriva recension på årets hittills varmaste dag är näst intill outhärdligt. Ja, jag klagar inte på värmen och jag klagar absolut inte på BLACK STONE CHERRYs råa sydstatssväng, som nu är inne på sitt sjätte studioalbum på sjutton år, men kombinationen kan vara tuff för Er med svagt hjärta! Nä, jag skojar lite! Nya plattan heter ”Family tree” och hyllar alla de klassiska band och artister som denna kvartett växte upp med. Som unga tonåringar växte de upp i en replokal där två av deras fäder lirade ihop låtmaterial i bandet Kentucky Headhunters, och med affischer på Cream, Led Zeppelin, Montrose, The Faces och Uriah Heep på väggarna, så influerades dessa unga rocksjälar åt ett visst håll.

Detta är ena temat på ”Family tree”, det andra är att de fyra herrarna, Chris Robinson på sång och gitarr, Ben Wells på gitarr, John Lawhon på bas och John Fred Young på trummor, hållit ihop sedan starten, och vuxit ihop till en familj och ett namn inom rockvärlden som hyllas för varje gång som det dyker upp nytt material på skiva. Förra albumet, ”Kentucky”, kom för två år sedan och var första plattan för Mascot Records. Detta blev en stor succé och förväntningarna inför nya albumet är därför skyhöga. Men frukta inte alla fans, BLACK STONE CHERRY levererar precis det som man vill att de ska göra.

Inledande låten ”Bad habit” är bara 3:15 lång, men en rejäl käftsmäll som svänger grymt och sydstadsgunget är tungt och bluesigt med attityd. Stygg sång och rått gitarrspel till kompet från bas och trummor som är snortajt! Tempot i låten dras ner och blir astungt i solopartiet, för att ta fart igen i sista refrängpartiet. Ett snyggt och lite oväntat drag!
”Burnin’” är ZZ Top för 2020-talet, välkänt tunggung med de obligatoriska markeringarna som även passar BLACK STONES CHERRYs tyngre sound perfekt. Svettigt och köttigt så det skvätter om det.

Av någon anledning kommer jag att tänka på Robert Palmer när jag hör ”New kinda feeling’”, speciellt i den grymma refrängen. Det här är betydligt tyngre än vad Robert gjorde medan han levde, och med en stor skopa sydstatsfeeling. Och som det svänger!
Bandet tar ner tempot först i spår fem på albumet, den vackra ”My last breath”, som inleder med Robinsons sång och en orgel. Det här låter som en blivande klassiker, full av soul, slide guitar, blås och kvinnor i kören på refrängen. Så snyggt och så mycket feeling så jag utnämner den till bästa spåret på plattan!

Tillbaka till den absoluta förfiningen av groovy hardrock och låten ”Southern fried Friday night”, ytterligare ett tajt och tungt bevis på att det här bandet är hetast på sydstatshimlen just nu. Plattan har spelats in utan extern producent och Chris Robertson har själv mixat fram det ultimata rockljudet, fett, rått och som bör spelas högt.
”Family tree” består av 13 spår och det är en totalupplevelse i energi, närvaro och fingertoppskänsla. Att bjuda in Warren Hayes från Gov’t Mule på både sång och gitarr, i den suggestiva ”Dancing in the rain” är ett genidrag, rent och skärt.

Men plattan svänger vidare hårt och melodiöst. Refrängerna och melodierna är raka, pang på och enkla att sjunga med i redan efter första gången de framträder. Hyllningen till ”James Brown” känns dock inte riktigt lika angelägen som övriga spår på plattan med visst svänger det attans så mycket även här!

”Family tree” är en platta som förstärker BLACK STONE CHERRY’s position som nutidens kungar av sydstadsrock. Så som sydstatsrock låter på 2020-talet…Så är det bara.

Betyg: 8/10

ZZ Top ”—”
Lynyrd Skynyrd ”—”

1.       Bad habit
2.       Burnin’
3.       New kinda feelin’
4.       Carry me on down the road
5.       My last breath
6.       Southern fried Friday night
7.       Dancin’ in the rain
8.       Ain’t nobody
9.       James Brown
10.   You got the blues
11.   I need a woman
12.   Get me over you
13.   Family tree

 Här kan Du höra den tunga "Southern fried Friday night"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar