torsdag 1 juni 2017

Recension: Snakecharmer "Second skin" (Frontiers)








Bandet SNAKECHARMER bildades 2011 av de båda gamla Whitesnake medlemmarna Neil Murray och Micky Moody. Bandet släppte det självbetitlade albumet 2013 och i bandet ingick också Laurie Wisefield från Wishbone Ash på gitarr, Harry James från Thunder på trummor, Adam Wakeman från Ozzys band på keyboards och sången stod Chris Ousey från Heartland för. Plattan var en härlig mix av gammal klassisk Whitesnake rock och Bad Company, det vill säga souldränkt anglosaxisk hårdrock med melodiös inramning.

Det har nu blivit dags för att följa upp den plattan och i dagarna släpptes alltså ”Second skin”, med elva nya spår, där Chris Ouseys speciella röst även gör att fans till The Ladder, FM, Heartland och övriga nyare engelska rockband kommer att gilla det här. Micky Moody är den enda av medlemmarna från första albumet som inte är kvar i uppsättningen, då han valde att hoppa av under förra året. Ersättare för honom är en av Englands mest hyllade bluesrockgitarrister just nu, Simon McBride, som släppt ett antal soloplattor tidigare. Han gör ett riktigt bra arbete och jag tror inte att någon kommer att sakna Moody något nämnvärt faktiskt.

”Second skin” är en platta som är mycket kompetent och bandet levererar ett knippe riktigt bra låtar. Ousey är en gudabenådad sångare, och bandet är riktigt tajt. Men jag kan tycka att det blir lite trist i längden, lite kliniskt och fegt. Engelsk bluesinfluerad rock har en tendens att bli lite tråkig då man gärna producerar musiken lite för snällt. Jag önskar att gitarrerna hade fått lite mer plats, varit lite råare och att man hade vågat lite mer.

Därmed inte sagt att jag inte gillar det här, tvärtom. Här finns, som sagt, flera riktigt härliga spår, såsom ”That kinda love” som är en passande låt i sommarsolen, på beachen eller i bilen. Snygg låt med en stark refräng!
På ”Are you ready to fly” kan vi höra gitarristerna Laurie och Simon göra sitt bästa och där båda har en härlig bluesfeeling i sitt spel.
”Follow me under” har också en härlig blues touch och här kan man också höra Adam Wakeman på orgel mer framträdande än på de flesta andra spår.

Plattan har också en riktigt bra power ballad, en låt där Ouseys röst fullkomligen osar av känsla. ”I’ll take you as you are” kanske inte har plattans bästa refräng men det här spåret tillhör ändå en av plattans verkligt hörvärda.
”Fade away” är en riktig brottarballad i stil med Whitesnake, och det här är också en låt där Ouseys röst passar perfekt. Han har verkligen rätt verktyg i sin röst för att framkalla rätt känsla!
Plattans bästa spår är också den enklaste som i all sin enkelhet fungerar bäst. ”Dress it up” där allt stämmer och allt är så perfekt i sin avskalade simplicitet.

”Second skin” fungerar alldeles utmärkt som uppföljare och följer en brittisk tradition i stil. Inget fel i det och, som jag tidigare påpekat, det finns flera riktigt bra låtar, men som helhet blir jag lite avmätt.
Traditionellt hantverk som är professionellt musikaliskt och det är alltid en njutning att höra Chris Ousey bakom mikrofonen!

Betyg: 7/10

Whitesnake ”—”
Bad Company ”—”

1.       Sounds like a plan
2.       That kind of love
3.       Are you ready to fly
4.       Follow me under
5.       I’ll take you as you are
6.       Hell of a way to live
7.       Fade away
8.       Dress it up
9.       Punching above my weight
10.   Forgive & forget
11.   Where do we go from here

Se videon till "That kind of love" här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar