tisdag 8 november 2016

Recension: Niva "Atmospherical" (AOR Heaven)








Tony NIVA kanske inte är ett namn som så många känner till, men han har faktiskt sjungit i band som Swedish Erotica, Axia och Lion’s Share. Dessutom så har Tony släppt inte mindre än fem plattor under bandnamnet NIVA och som nu är här med album nummer sex, ”Atmospherical”, nyligen släppt på tyska labeln AOR Heaven. En av de sex plattorna är i och för sig släppt under namnet Oxygen i Europa, plattan ”Final warning” som Frontiers hittade via sin japanska samarbetspartner, och släppte ut ett år efter originalet, som då hette ”Gold from the future”. Det var NIVA’s andra platta, uppföljaren till debuten ”No capitulation”, som släpptes hela 17 år tidigare.

Tony NIVA växte upp med Dio, Joe Lynn Turner och Geoff Tate och har influerats en del röstmässigt av alla tre herrar. Musikaliskt så har bandet NIVA legat mer åt melodiös rock eller AOR sedan återkomsten med ”Gold from the future” 2011, och framför allt så kan jag rekommendera plattan ”Incremental IV” som släpptes för två år sedan, ett underbart melodiöst album med den ena fantastiska låten efter den andra.

På nya plattan så har Tony samarbetat med Lars Chriss från Lion’s Share, och han har både skrivit låtar tillsammans med Tony och producerat plattan. Dessutom så hittar vi ytterligare musiker som tidigare spelat i Lion’s Share, keyboardisten Kay Backlund och bassisten Andy Loos (som bara fanns med i bandet under inspelningarna av första plattan 1994). Och man har även valt att spela in en ny version av Lion’s Shares debutsingel ”I’m on a roll” inför den här plattan, en låt som smälter in på ett perfekt sätt bland de övriga nio, nyskrivna, låtarna.

Av detta kanske Ni redan dragit slutsatsen att nya plattan är tyngre och mer åt melodiös metal än NIVA’s tre senaste plattor, förutom förra årets bedrövliga ”Relievin’ rain” som var en samling låtar som egentligen skulle släppts som uppföljare till NIVA’s debut.
Inledande låten ”Dressed to kill” är en riktig killer, en tung låt med en dramatisk inledning med ett återkommande tema som bygger låten fram till refrängen. En refräng som bryter av markant och gör att man som lyssnare genast reagerar. En perfekt inledning som direkt får min uppmärksamhet!

”Deja vu” är en lugnare låt med ett vackert tema, stark refräng och ”Spirit of the night” tar oss tillbaka till den tyngre melodiösa metalen och hade Lion’s Share släppt platta idag så kunde det mycket väl ha låtit så här.
En av mina favoritspår är ”Forbidden lover” en rak och enkel låt där Lars Chriss lägger feta tuggande gitarr mattor till Tony NIVA’s höga och starka melodiösa stämma. Likadant gäller låten ”Evil rose” och i båda låtars fall så är det melodierna som prioriteras. Grymt snyggt och kompetent!
Ytterligare ett spår som tillhör favoriterna är ”The mountain” som lutar sig mer AOR hållet och som har en fantastiskt snygg refräng.

Trots att NIVA har tuffat till sig och gått mer åt metalhållet med nya plattan så har bandet inte blivit mindre melodiösa och det här är tio spår som verkligen ÄR melodiösa. Men förra excellenta plattan ”Incremental IV” var faktiskt bättre. Trots det så är den här plattan grym och något som jag absolut rekommenderar!

8/10

Lion’s Share ”—”
Bloodbound ”—”

1.       Dressed to kill
2.       Deja vu
3.       Spirit of the night
4.       Forbidden lover
5.       I’m on a roll
6.       Evil rose
7.       Raise your voice
8.       The mountain
9.       Play our songs
10.   Wall of bricks

Här kan du se och höra låten "Dressed to kill"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar