lördag 26 november 2016

Recension: Glenn Hughes "Resonate" (Frontiers)








GLENN HUGHES behöver ingen närmare presentation, Trapeze, Deep Purple, Hughes-Thrall, Black Country Communion, California Breed och samarbetet med Tony Iommi är presentation nog. Dessutom har GLENN släppt åtskilliga soloplattor, med varierande kvalitet, och Stevie Wonder har deklarerat att han har HUGHES som sin favoritsångare bland vita soulsångare. För GLENN har massor av soul i sin röst, det hade han redan på Deep Purples tid, vilket är en unik kombination till den hårdrock och metal som karln spelat genom åren.

Det är nu hela åtta år sedan som GLENN HUGHES släppte ett album i eget namn, men det har inte riktigt funnits tid bland alla projekt som han varit inblandad i de senaste åren. Men nu är det dags och i dagarna så har albumet ”Resonate” släppts på Frontiers Records, ett album med elva nyskrivna spår. Med i studion har GLENNs senaste liveband funnits, det vill säga Pontus Enborg på trummor, Sören Andersen på gitarr och Lachey Doley på keyboards. Själv spelar ju GLENN på basen och självaste Chad Smith från Red Hot Chilipeppers, som GLENN spelat med flera gånger tidigare, gästar på inledande, tunga ”Heavy” och avslutande ”Long time gone”.

Som sagt, inledande ”Heavy”, är just det…tung. Men samtidigt mer åt soulhållet med en hel del funk i botten. Det här är det som GLENN HUGHES är bäst på, göra ett hopkok av hårdrocken, soul och funk. Han sjunger fortfarande fantastiskt på skiva, till skillnad från när han sjunger live då han har en viss tendens att skrika i stället för att sjunga.
”My town” fortsätter med samma recept, en låt som Ni kanske redan hört som första smakprov från det här albumet. Snygg låt med vackert melodiös refräng och en tyngre refräng.

Riktigt tungt blir det i låten ”Flow” som suggestivt lunkar fram med massiva kliv och det är både tajt och snyggt.
”Let it shine” är en av mina personliga favoriter, en låt med riktigt snygga harmonier, bra refräng och det omisskännliga soundet från en av rockens allra största sångprofiler.
”Steady” osar av soul och har en riktigt snygg brygga innan den svagare refrängen inleder och i ”God of money” återgår GLENN till det tyngre landskapet, vassa gitarrer och en mörkare framtoning.
Ett annat riktigt snyggt nummer är den lugna och fina ”When I fall” där GLENNs röst visar upp den souliga sidan av registret på ett mycket förtjänstfullt sätt.

Åtta år och efterlängtat? Ja, efter halvdana plattor från Black Country Communion och California Breed så är ”Resonate” efterlängtad. Och det här är också det bästa som GLENN släppt ifrån sig på mycket länge!

Betyg: 8/10


Hughes-Thrall ”—”

1.       Heavy
2.       My town
3.       Flow
4.       Let it shine
5.       Steady
6.       God of money
7.       How long
8.       When I fall
9.       Landmines
10.   Stumble & go
11.   Long time gone
12. Nothing's the same (Bonus track deluxe edition)

Här kan du se och höra videon till "Heavy"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar