tisdag 29 november 2016

Recension: Enbound "The blackened heart" (Inner Wound Recordings)








Svenska bandet ENBOUND debuterade 2011 med albumet ”And she says gold”, en platta som hade sina ljusa stunder men som var ojämnt och inte riktigt homogent. Bandet består av fyra grabbar, varav två av dem troligen använder sig av artistnamn, ”Swede”, Mike Cameron Force och även en tredje medlem som kallar sig Marvin Flowberg kan ha en pseudonym. På debutalbumet hade även sångaren ett artistnamn, ”Lee Hunter”, men eftersom alla genomskådade honom redan på första plattan så används också hans riktiga namn här. Lars Säfsund, även känd som sångare i Work OF Art och som ofta figurerar i olika nöjesprogram i TV, såsom Let’s Dance och Melodifestivalen, har en av vårt lands absolut bästa sångröster och för Er som tidigare hört honom med Work Of Art vet denne mans kapacitet.

Men ENBOUND är ett band där musiken är betydligt hårdare än hos Work Of Art, men trots detta så är det Lars röst som imponerar. Nya albumet heter ”The blackened heart” och har nyligen släppts på lilla Inner Wound Recordings, som också släppte debutalbumet. Bandet har haft fem år på sig att göra uppföljaren och man har förvaltat tiden väl och gjort ett album som består av tio betydligt mer homogena låtar och ett sound som låter både modernt och tungt.

”Falling” inleder med flerstämmig sång från Lars och här påminner det mycket om Work Of Art…under cirka 15 sekunder, innan tunga gitarrer och trummor riktar om stilen helt. Men en sak som dessa båda band har gemensamt är betoningen på melodiösa melodislingor och vassa refränger. Just det här spåret påminner också en del om The Murder Of My Sweet, eller en metalversion av skånska bandet A.C.T. Värt att nämna är att sångerskan Linnéa Wikström (Kamelot, Therion) gästar.
Riktigt tungt blir det i nästa spår ”Give me light”, med nedstämda gitarrer och stundtals smattrande dubbla baskaggar, men de melodiösa melodierna finns ändå kvar. Och här sjunger Lars på toppen av sin förmåga och utan hans sång så skulle troligtvis inte ENBOUND vara speciellt intressant!

”Crossroad” är en mörkare spår som påminner en del om Kamelot och gitarrist Flowberg visar upp att han är riktigt bra. Snygg refräng och ett tungt driv.
En av plattans snyggaste och starkaste refränger hittas i låten ”Get ready for” där Lars står för en kanoninsats och även refrängen i ”Feel the flame” är lätt att ta till sig. Här gästar också bassisten Mike LePond som drar av något så ovanligt som ett bassolo i låtens mitt!
En annan av mina favoriter är den mäktiga ”Twelve” som byggs upp med svulstiga synthar, en grym gitarrvägg och tunga trummor och det här låter också en hel del Kamelot, med lite symfoniskt progressiva inslag.

I produktionen är ingen mindre än Jacob Hansen inblandad och resultatet är en platta med ett toppmodernt sound och det här albumet är betydligt bättre än debuten. Bandet har lagt ner mycket tid på att få ett eget sound där Lars naturligtvis är en av de viktiga delarna. En riktigt bra platta i det melodiösa metalfacket!

Betyg: 8/10

Kamleot ”—”
The Murder Of My Sweet ”—”

1.       Falling
2.       Give me light
3.       Crossroad
4.       Get ready for
5.       Feel my flame
6.       Twelve
7.       Holy grail
8.       HIO
9.       They don’t really know
10.   Make you so unreal

 Här kan du lyssnar och se videon till låten "Give me light"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar