onsdag 3 februari 2016

Recension: Shakra "High noon" (AFM Records)








Det finns ett schweiziskt rocksound. Krokus har satt prägel på detta lilla bergsland mitt i Europa på så sätt att många av arvtagarna lirar lika rak, melodiös tung och svängig rock’n roll som det gamla klassiska hårdrocksbandet. Under många år har vi fått höra briljant radiovänlig hårdrock från giganterna Gotthard, men när deras sångare, amerikanen Steve Lee, så tragiskt gick bort så har plattorna inte varit riktigt lika intressanta av någon anledning. Då har ett annat rutinerat och troget band från alpernas säte tagit sig fram som en ny favorit för många, nämligen SHAKRA.

Efter att ha harvat runt i skuggan av Krokus och Gotthard, så steg SHAKRA fram på allvar med albumet ”Back on track”, som släpptes på AFM Records 2011. Det var den största framgången för bandet sedan starten 1997. Sanningen är att bandet till dags dato har släppt hela 10 studioalbum och nu är alltså bandets nya album precis släppt, kallat ”High noon”. Man har också separerat från sångaren John Prakesh och tagit originalsångaren Mark Fox till nåder. Man har rett ut allt gammalt groll och sedan sensommaren 2014 så har Mark alltså återtagit sin plats och ordningen är återställd.

Jag hade absolut inget emot John som sångare och på förra plattan, ”Powerplay”, införlivade han faktiskt lite moderna inslag, men dessa är helt borta nu och man känner så väl igen SHAKRA’s speciella sound och Mark’s hesa röst. Som första singel, och första spår på plattan, så säger bandet ”Hello” och kanske är det också så att Mark sjunger den här med extra inlevelse då han säkert ser det som en efterlängtad återkomst, både för fansen och för honom själv. Låten är en typisk SHAKRA rocker med tungt, snabbt komp och en supermelodiös refräng.

Låten ”High noon” är lite långsammare, lite tyngre och något groovigare. Gitarrerna från Thom och Thomas rasar på i inledningen för att sakta klinga av inför versen då Mark raspande sjunger den vemodiga melodin som följs av det inledande riffet som refräng. Snyggt och stabilt.
Tungt så det förslår blir det igen i ”Into your heart” där bandet är så tajt och så kraftfullt att jag inte kan sitta still. Så enkelt, så simpelt men så bra!
De nedstämda tuggande gitarrerna i inledningen av ”Around the world” avlöses av en ganska lättviktig vers, men refrängen är grymt melodiös.

Och de snygga och enkla gitarriffen rullar på i kombination med riktigt bra refränger, ”Eye to eye” låter en hel del AC/DC i versen men mer åt Def Leppard i refrängen, ”Is it real” låter mycket Gotthard men också AC/DC, för att sedan brytas av helt och hållet av balladen ”Life’s what you need”, som naturligtvis har en riktigt stark refräng.
Plattan tappar därefter lite fart, men inte fart när det gället tempo i låtarna. Bästa av plattans avslutande låtar är ”Raise your hands” som har en refräng värd att skråla med i.

SHAKRA kan man säga är pånyttfödda, med en återvändande sångare som säkert kommer att få de flesta fans att jubla. Rak och härligt ärlig pang på rödbetan hårdrock som bara kan produceras i Schweiz!

Betyg: 8/10

Gotthard ”—”
Krokus ”—”

1.       Hello
2.       High noon
3.       Into your heart
4.       Around the world
5.       Eye to eye
6.       Is it real
7.       Life’s what you need
8.       The storm
9.       Raise your hands
10.   Stand tall
11.   Watch me burn
12.   Wild and hungry

Och varför inte lyssna på  titelspåret:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar