lördag 13 februari 2016

Recension: Last Autumn's Dream "Paintings (AOR Heaven)





Under ganska många år så skulle jag ha kunnat återanvända gamla recensioner när, numera, helsvenska melodiösa rockarna i LAST AUTUMN’S DREAM varje år släppt ett nytt album. Ända tills förra året, när bandets elfte album, ”Level eleven” släpptes. Med ny gitarrist, i egenskap av svenske Peter Söderström som ersatte originalgitarristen Andy Malacek (Fair Warning), så verkade det som om bandet fick en liten nytändning och det albumet snurrade faktiskt en hel del i min CD-spelare. Ett år senare så är det alltså dags för bandets tolfte album, kallat ”Paintings”, och än en gång så är det Mikael Erlandsson på sång, Jamie Borger på trummor, Nalle Påhlsson på bas och Ulf Wahlberg på keys och som producerat, som står för musiken.

”Paintings” låter precis så som man förväntar sig att en LAST AUTUMN’S DREAM platta ska låta och visserligen är Mikael Erlandsson en sångare av rang, men han låter lite trött här och där, speciellt i ett spår som ”Out of love”. Men låtskrivandet är det inget fel på och med lite enkel överslagsräkning så har han till dags dato varit med och skrivit cirka 120 låtar enbart till det här bandet. Visserligen så brukar man också ha med en cover på nästan varje album, men om man räknar med de bonusspår som japanerna kräver så ligger nog låtantalet ganska rätt. Undrar hur många av dessa som Mikael fortfarande kommer ihåg?

Cover på nya albumet är REO Speedwagon’s gamla klassiker ”Take it on the run” och ärligt talat så är den inte speciellt lyckad. Då är de egna spåren, såsom den härligt tunga ”Bring out the heroes” och den snygga ”Too late” betydligt bättre. Jag gillar även ”Won’tcha stay the night” som i inledningen visar prov på skillnaden mellan Andy’s och Peter’s gitarrstil och även ”Bitter blue” är en cool låt med en bluesigare touch där Peter lägger mycket feeling i sitt gitarrspel.

Men LAST AUTUMN’S DREAM’s största problem är att de släpper plattor för ofta, och att dessa plattor är så lika. Ofta är plattorna ojämna med en hel del ”utfyllnadslåtar” och då vore det bättre med skivsläpp vartannat år istället. Det är vad jag tycker, men bandet har en stor fanskara i Japan som är bandet trogna och troligtvis så trivs de här grabbarna bra tillsammans eftersom det varit få medlemsbyten under vägens gång. Varför ändra på ett vinnande recept?

”Paintings” når inte upp i samma klass som ”Level eleven”, men bandet tuffar på och gör det fansen förväntar sig av dem. Jag kan tycka att det blir lite enformigt i längden och det är få av bandets plattor som är riktigt bra. Snygg, om än något tråkig, kvalitativ melodiös rock med typisk svensk touch!

Betyg:6/10

Lover Under Cover ”—”
Fair Warning ”—”

1.       My mistake to make
2.       Bring out the heroes
3.       Out of love
4.       Too late
5.       Take it on the run
6.       Won’tcha stay the night
7.       An eye for an eye
8.       Bitter blue
9.       In case of landing on water
10.   Rock star crazy

 Här hittar du länk till låten "Bitter blue" som är från nya albumet!:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar