söndag 17 januari 2016

Recension: Wigelius "Tabula rasa" (AOR Heaven)





Det har tagit tre och ett halvt år för svenska WIGELIUS att följa upp sitt debutalbum ”Reinventions” som släpptes på italienska Frontiers Records 2012. Och många har det varit som väntat och väntat, men nu är den så alltså här, albumet ”Tabula rasa” som ska visa vilken väg som det här bandet tänker ta sig vidare på. På debuten fanns många referenser till klassiska amerikanska AOR-band, många av vilka bröderna Anders och Erik WIGELIUS vuxit upp till, då deras föräldrar matade sina barn med denna musik dagligen. Men det fanns också lika mycket svensk AOR och extremt melodiösa låtar som jag ville jämföra med band som Last Autumn’s Dream, Pete Sandbergs Jade, Treat och Rat Bat Blue.

”Tabula rasa” inleder med ”Do it all again” som låter mognare och mer ”westcoast” AOR än hur bandet lät på debuten och det är ett intryck som fortsätter att finnas kvar under hela albumet. ”Do it all again” är supersnygg och har en härlig hook i inledningen av låten som återkommer i slutet. Det är lagom svulstigt och oerhört snyggt producerat av brodern Erik WIGELIUS.
”Deja vu” är också en härligt svensk klingade AOR låt med snygga harmonier, perfekt och så snyggt, där allt är så otroligt stilistiskt fulländat att man häpnar.
Och jag sitter fortfarande och ryser av välbehag när ”These tears I cry” tar vid, en låt som är så snygg och refrängen är helt underbart melodiös!

”Long way from home” drar upp tempot och det låter här W.E.T. med större sound om Ni förstår, för Erik är en hejare på att jobba med ”stora” sound, mycket eko från 80-talet och så vidare. Det är härligt snyggt och jag är mer eller mindre knockad när refrängen i ”Set me free” drar igång. Det här är så mycket bättre än debuten!
Gitarristen Jakob Svensson får göra sig hörd en hel del på ”Yesterdays news”, men det här är också en mycket keyboard tät låt som har en stark refräng.
”Time well wasted” är temat på den här plattan skulle jag vilja påstå, det vill säga att man inte alls slösar bort sin tid på att lyssna på WIGELIUS, och just den här låten låter som en hybrid av Def Leppard och H.E.A.T. med en otroligt stark refräng och ett stort, stort sound.

Det här kommer att vara en platta som kommer att ligga mycket högt på min årsbästalista 2016, för när det finns låtar som den otroliga ”Run with me”, som låter en hel del Work Of Art, så blir i alla fall jag frälst. Lugnare spår som den delvis akustiska och vackra ”Out of 10”, den superstarka ”Love is the key” och den smått fantastiska ”Please, please, please”, så är det bara att kapitulera. Och hur snygg är inte den avslutande balladen ”My cherie”! Det här är den bästa AOR plattan som släppts på ett bra tag och du skall genast logga in på din favoritmusikleverantör och beställa direkt. Och hör sedan!

Betyg: 10/10

Work Of Art ”—”
Journey ”—”

1.       Do it all again
2.       Deja vu
3.       These tears I cry
4.       Long way from home
5.       Set me free
6.       Yesterdays news
7.       Time well wasted
8.       Out of 10
9.       Run with me
10.   Love is the key
11.   Please please please
12.   Ma cherie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar