onsdag 6 januari 2016

Recension: Cloudscape "Voice of reason" (Dead End Exit Records)









Svenska CLOUDSCAPE har haft en mycket bra tid mellan förra albumet, ”New era”, som släpptes under 2012, och fram till och med slutet av 2015. Detta toppades av en 3,5 vecka lång turné som tog bandet till 17 olika städer, runt om i Europa. Med detta i bagaget så hade man massor av energi för att ta itu med arbetet av bandets femte album, kallat ”Voice of reason”, som släpps den 8:e januari.

Nya albumet beskrivs av dem själva som en återgång till bandets tidigare album, den kritikerrosade debutplattan och även uppföljaren, ”Crimson skies”. Därför så är den här plattan något rakare och mer åt tung, modern metal och power metal, med några få undantag. Titelspåret, den nästan 12 minuter långa ”Voice of reason”, inleder med mycket influenser från Devin Townsend faktiskt. Stämningen i inledningen och efterföljande gitarr riffet är så mycket Townsend att det bara är CLOUDSCAPEs sound som vittnar om det inte är Devin som spelar. Det här är plattans stora höjdpunkt, tycker jag, då de tunga, malande gitarrerna och Mike Anderssons sång är magnifika i samarbetet.

Men CLOUDSCAPE är, och förblir, ett av mina svenska metalband och det är när man drar igång de snabbare och tyngre spåren, såsom ”Futuristic psycho”, ”Don’t close your eyes” och ”All for metal” som det här bandet visar sin styrka. Man kombinerar den ultimata tyngden med snygga och melodiösa melodier. Bandet är tajt, tungt och numera också väldigt rutinerade, trots att det bara är Mike och gitarristen Patrik Svärd som finns med sedan starten. Gitarristen Stefan Rosqvist, bassisten Håkan Nyander och Fredrik Joakimsson på trummor var nya i bandet inför förra albumet, men man har verkligen vuxit tillsammans.

Som sig bör, så är plattan mixad och producerad i Roastinghouse Studios av ingen mindre än Anders ”Theo” Theander och detta innebär att det verkligen låter proffsigt och i toppklass. Detta oavsett om det handlar om bandets snabbare metalspår eller om avslutande, betydligt mer progressiva spår, ”In silence we scream” vars inledande, dryga tre minuter, mestadels är akustiskt med ett intressant ljudlandskap.

CLOUDSCAPE har jag bara blivit besviken på en gång och det var deras tredje platta, ”Global drama”, där man försökte experimentera lite med sitt koncept, något som inte fungerade alltför bra. ”Voice of reason” är ytterligare en mycket kompetent metalplatta från ett av Sveriges bästa band i genren!

Betyg: 8/10

Jorn ”—”
Silent Memorial ”—”

1.       A new design
2.       Futuristic psycho
3.       Don’t close your eyes
4.       All for metal
5.       Voice of reason
6.       Thunders of extreme
7.       Needle in the eye
8.       In silence we scream

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar