onsdag 21 november 2018

Recension: Care Of Night "Love equals war" (AOR Heaven)








2015 släpptes en platta med svenska bandet CARE OF NIGHT, som tog många AOR fans med storm och plattan hamnade högt upp på mångas bästalista för årets releaser. Gruppen bildades fem år tidigare ur askan av det kortlivade bandet Seven Tears som släppte sitt enda album på italienska Frontiers Records 2007. Efter att CARE OF NIGHT fick alla lovord för sin debutplatta, ”Connected”, så gjorde de också ett bejublat uppträdande på Nottingham Festival samma år, men sedan blev det tyst under en längre tid.

Efter några medlemsbyten och ny gitarrist i form av Viktor Öström Berg, så är ny killarna tillbaka med album nummer två, ”Love equals war”. Erik Wigelius, från gruppen Wigelius, producerade debutalbumet på ett alldeles föredömligt sätt och han har fått förnyat förtroende även denna gång, och soundet är än en gång alldeles lysande. Har Du inte tidigare hört CARE OF NIGHT, men kanske hört Wigelius två lysande plattor, så kommer Du att gilla det här. Det är ett stort, svulstigt AOR sound, som låter både retro och modernt på samma gång och Wigelius har hittat ett ”eget” sound att blanda nytt och gammalt som passar CARE OF NIGHTs keyboardbaserade melodiösa rock perfekt.

Plattan inleds med titelspåret, som ger mig rysningar direkt. Det här är en av årets bästa låtar i den här genren, stor produktion, maffiga keyboard och synth, och så Calle Schönbergs skönsång som grädde på moset. En låt med en härligt snygg och grymt stark refräng som biter sig fast som en igel!
”Your perfection” kommer härnäst och det är ännu en låt som snabbt fastnar, stark refräng med en lagom igenkänningsfaktor. Det gäller att låna, förädla och gör det bättre. Då blir det en hit!

Likadant gäller ”She leads you on”, vars inledande keyboardslinga inte på något sätt är en ny uppfinning, men i det här bandets händer så arrangerar man ihop en låt som vida överglänser de flesta andra som använt sig av samma standardackord i AOR-genren. Så snyggt och svulstigt vackert!
”All I got” är inledningsvis en snygg ballad, som sedan övergår i ett Toto-influerad tyngre mellanspel som är härligt arrangerat och lysande framfört.

Nya gitarristen har tillfört lite taggigare och mer framträdande gitarr i ljudbilden och på ”Hit” blir det likt en smocka i jämförelse till de övriga låtarna. Ytterligare en stark right-in-your-face refräng där Calle får kvinnlig hjälp med sången på slutet.
Tillbaka med stora keyboards tar bandet oss på nästa spår, ”Ivory tower”, en låt som låter en hel del Wigelius, men också mer kända svenska band som Work Of Art eller Spin Gallery. Klassiskt snyggt!

Powerballaden ”Cold as my heart” är lagom melankolisk och det här är en helt okej låt, men man har haft otyget att blanda in en saxofon i ljudbilden och det är med tveksamhet som jag accepterar detta (inte speciellt förtjust i detta djävulens instrument, hihi). Som tur är så används detta instrument mycket sparsamt.
Shuffletakterna i ”Please don’t leave” svänger visserligen, men låten i övrigt är ganska trist och ”We will find a way” känns som utfyllnad, vilket är lite trist då det här albumet bara bjuder på tio låtar sammanlagt.
Avslutande ”At last” är dock en riktig pärla och en grymt snygg avslutning på ytterligare en stark platta från CARE OF NIGHT. Debuten var ett strå vassare än nya plattan och var rakt igenom fantastiskt låtmässigt. Åtta starka av tio spår är ändå inte fy skam och det här bandet är så in i baljan mycket bättre än det mesta som släpps i genren. Stark fortsättning på karriären som jag hoppas kommer innebära ett gäng lika starka plattor i framtiden, eller?

Betyg: 8/10

Wigelius ”Tabula rasa”
Work Of Art ”Artwork”

1.       Love equals war
2.       Your perfection
3.       She leads you on
4.       All I got
5.       Hit
6.       Ivory tower
7.       Cold as my heart
8.       Please don’t leave
9.       We will find a way
10.   At last


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar