måndag 24 juli 2017

Recension: Ten "Gothica" (Frontiers)








Engelska bandet TEN är bandet som bara fortsätter och fortsätter och platta efter platta släpps och ofta så är det ganska ointressant, men då och då så lyckas bandets ende låtskrivare och sångare Gary Hughes med att blixtra till och göra en platta som faktiskt fungerar. I början av bandets historia så levererade man ett pärlband med riktigt bra melodiösa rockplattor, där albumen ”The name of the rose” och ”The robe” fortfarande får anses som bandets bästa alster. Det är nu tjugo år sedan dessa båda plattor släpptes och numera så har TEN en diskografi som innehåller hela tretton studioplattor, en liveplatta och två samlingar och det är riktigt imponerande. Dock så lider flera av TENs plattor av dålig kvalitet i form av usel produktion och det är få av de tretton studioplattorna som är riktigt bra.

TEN började släppa sina första plattor på numera avsomnade tyska bolaget MTM Music för att sedan släppa en hel radda med plattor på Frontiers Records, senast 2012 med albumet ”Heresy and creed”, ett inte helt lyckat album som resulterade i att bandet släppte sina två närmaste plattor på lilla Rocktopia Records, albumen ”Albion” och ”Isla de muerta”. Har jag förstått det rätt så sålde faktiskt senaste plattan ”Isla de muerta” riktigt bra så nu är TEN tillbaka på Frontiers Records med nya plattan ”Gothica”.

Och numera är TEN ett band som består av en fast bas på sju personer, som alla varit med på de tre senaste albumen, vilket kanske har gjort att plattorna blivit bättre och bättre. Nya albumet är faktiskt ett av de bättre som bandet har släppt och inleds med den långa och typiska TEN-låten ”The grail”, men som kanske låter lite tyngre och ”mörkare” än vad TEN fansen brukar få höra. Gary Hughes brukar skriva texter om mörka tider inom historien, kärlekens baksidor och andra kusligheter och den här gången har han grävt ännu djupare in i människors mörka vrår och mardrömmar vilket alltså avspeglar sig i bandets sound.

Men man känner naturligtvis igen sig ganska väl, då TEN har ett mycket karaktäristiskt sound, inte minst av Gary Hughes’ röst som det inte går att ta miste på. ”The grail” är maffig och snygg och de smått progressiva inslag som bandet ibland brukar införa är tydliga här.
”Jekyll and Hyde” inleder med ett gitarriff som inte är långt från det på klassiska poplåten ”My Sharona”, för att sedan bli en ganska konventionell och typisk TEN dänga. Ingen av plattans bättre dock.
Men ”Travellers” är en låt som vuxit fram som en av mina stora favoritlåtar just nu. Här kombinerar TEN det bästa, ofta melankoliska, som man gjort med en snygg refräng. En härlig låt som jag gärna sätter på repeat.

”A man for all seasons” inleder med ett lugnt instrumentalt parti med ett vackert arrangemang med tyngdpunkt på engelsk folkmusik. Men låten drar sedan igång på riktigt med hela bandet med en hel del vassa och tyngre gitarrer.
”The wild king of winter” inleder också väldigt lugnt och försiktigt för att sedan utvecklas till en ganska struttig sak, med ett arrangemang som får anses vara typiskt för det här bandet. Snygg refräng dock!
Första singel från plattan var ”Paragon”, dock har det inte gjorts någon riktig video till den här låten (där har man faktiskt satsat på ”Travellers” istället). Det här är en låt i moll med snygga harmonier och ett härligt gitarrspel från någon av de tre gitarristerna i bandet.

Ett cirkustema inleder ”Welcome to the freakshow” som jag också håller som en av de bättre låtarna från plattan. Detsamma gäller för ”La-luna dra-cu-la”, ett spår som andas en del Gary Moore kan man tycka. Refrängen smittar gärna av sig, undrar varför…

I och med ”Gothica” är TEN tillbaka på Frontiers Records och det låter bättre än på riktigt länge. En platta med variation och flera riktigt bra och melodiösa låtar. Stark återkomst!

Betyg: 7/10

Gary Moore ”—”
Dare ”—”

1.       The grail
2.       Jekyll and Hyde
3.       Travellers
4.       A man for all seasons
5.       In my dreams
6.       The wild king of winter
7.       Paragon
8.       Welcome to the freak show
9.       La luna dra-cu-la
10.   Into darkness

 Här kan du se videon till låten "Travellers"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar