lördag 6 augusti 2016

Recension: Karmakanic "Dot" (Inside Out)








Efter några veckors välbehövlig semester så är det dags att bege sig tillbaka till mitt ordinarie arbete och samtidigt så tänkte jag komma ifatt lite med några releaser som släppts ut under tiden som jag vilat upp mig. Under årets semester så har jag lyssnat ovanligt lite på musik över huvud taget och för en gångs skull så har jag faktiskt kunnat uppskatta ”tystnaden”. Tystnaden har jag skrivit inom citat, då det knappats finns att hitta den totala tystnaden när man bor i en turiststad och själv åkt omkring som turist. Men några plattor har jag haft med mig och den som jag lyssnat absolut mest på är KARMAKANIC’s femte album ”Dot”, som släpptes för två veckor sedan. Svenska KARMAKANIC är ju bassisten Jonas Reingold’s (Flower Kings, Agents Of Mercy, Kaipa, Tangent) skötebarn och han har även denna gång skrivit i stort sett all musik till albumet.

”Dot” består egentligen bara av fyra spår och plattan kretsar i första hand kring den långa ”God, the universe and everything else no one really cares about”, ett spår som sträcker ut sig i närmare halvtimmen och som är uppdelad i två delar. Idén till låten fick Jonas från en text av den världsberömde författaren och astronomen Carl Sagan, en kort text som beskriver hur otroligt liten och betydelselös vår planet är i det stora, stora universum. Texten skrevs till en bild som var tagen av rymdsonden Voyager 1 redan 1990, när den var på väg ut ur vårt solsystem. Bilden visade jorden som en mycket liten prick (Dot), inte mycket större än en pixel av bilden, vilken i Jonas hjärna satte igång funderingar om varför det är så viktigt för vår art att kriga, erövra mark och annat onödigt tjafs, när man egentligen kan välja kärleken och att leva och må bra tillsammans, oavsett bakgrund. En mycket bra och aktuell tanke som jag helt och hållet delar med Jonas!

Som vanligt finns Göran Edman med på sång, men även skånske Nils Erikson sjunger på två av plattans spår, ”Higher ground” och ”Travelling minds”, och båda dessa spår är helt fantastiska kompositioner, varav ”Higher ground” är en ny favorit i min spelare. Även Lalle Larsson finns med på keyboards och hans närvaro gör att Jonas musik blir mer dynamisk, då Lalle har så mycket fusion och jazz i sin spelstil, trots att han egentligen är klassiskt utbildad. På trummor hittar vi Morgan Ågren (Frank Zappa, Kaipa, Steve Vai, Tony Iommi m.fl) och Krister Jonson på gitarr.

Gästar gör Jonas kollega från Tangent, Andy Tillison, som varit med och skrivit ”singelspåret” ”Steer by the stars”, och som också passar på att spela hammond på både den låten och på ”God…”. Dessutom fick Jonas extra hjälp med gitarrer från österrikaren Andy Bartosch och med flöjt och sax från Ray Aichinger, som också kommer från samma land.

”Dot” är ett mästerverk, dessutom så blir upplevelsen total när Jonas tar mig genom hela ”God…” på den medföljande DVD’n och presenterar de olika delarna av det halvtimmeslånga verket och hur han satte ihop alla delar i låten. Ett nytt och mycket uppskattat drag som gör att man som lyssnare får se ännu längre in i artistens/konstnärens vision och tanke med musiken. ”God…” är ett helt fantastiskt stycke musik som har så många vackra variationer på ett par olika teman och som hålls ihop så snyggt tack vare ett briljant arrangemang.
”Higher ground” är ändå min favorit, ett spår som handlar om Jonas erfarenhet av att växa upp i en mindre svensk stad, där oerhört snygga teman och sångpartier hålls ihop av ännu ett smart arrangemang.

Det har blivit lite av en tradition, för på varje platta så finns det också en rak och melodiös ”singel” och ”Steer by the stars” skulle mycket väl kunna fungera på radion då refrängen är helt lysande snygg. Innan del två av ”God…” avslutar albumet byggs förväntan upp med låten ”Traveling minds” som är en oerhört snygg, episkt uppbyggd symfoni av progressiva tongångar a la Yes eller Genesis.

Som sagt, ”Dot” är ett litet mästerverk och det här kan mycket väl vara 2016 års bästa progressiva alster. Det innebär att, om du inte redan gjort det, så behöver du gå in på närmaste skivkrängarsida på nätet och klicka plattan till varukorgen. Dessutom så bör du satsa på digipacken som även innehåller en DVD med nästa två och en halv timmes godsaker, bland annat en hel konsert inspelad från RosFest 2012, samt diverse intervjuer. Gör det nu!

Betyg:10/10

Flower Kings ”—”
Tangent ”—”

1.       Dot (intro)
2.       God, the universe and everything else no one really cares about – Part I
3.       Higher ground
4.       Steer by the stars
5.       Traveling minds
6.       God, the universe and everything else no one really cares about –Part II

 Här kan du se och höra singelspåret "Steer by the stars" !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar