fredag 10 augusti 2018

Recension: Gioeli-Castronovo "Set the world on fire" (Frontiers)








Året är 1992. Bröderna Johnny och Joey GIOELI får skivkontrakt med självaste MCA Records, kanske mycket tack vare att Journey’s gitarrist, Neal Schon är bandets gitarrist och har dessutom varit med och skrivit flera av låtarna på det debutalbum som senare samma år släpps med Hardline. De två bröderna är ännu relativt okända musiker medan Neal och bassisten Todd Jensen, som tidigare spelat med Sequel och Harlow, redan är etablerade namn på USA’s rockscen. Trummisen Deen CASTRONOVO har redan spelat tillsammans med Neal Schon i  bandet Bad English och kommer att följa Schon under kommande år på flera sätt. Men sångare Johnny GIOELI och trummisen CASTRONOVO var här bara i början av sina respektive framgångsrika musikkarriärer. Bröderna GIOELI återbildar Hardline tio år efter debutalbumet och släppte uppföljaren ”II” på Frontiers Records, men utan resten av originalmedlemmarna. Neal Schon gästar dock på en av plattans låtar.

GIOELI har sedan fortsatt att driva på med sitt Hardline, samtidigt som han har frontat Axel Rudi Pell’s band och plattorna som släppts med Hardline är både bra och populära bland fansen.
CASTRONOVO vet det flesta av Er nog att han gjort en sejour med Journey, då Neal Schon handplockade honom dit och även spelat på flera Schons soloplattor. Dessutom så har han även spelat med Ozzy Osbourne och på senare år så har han spelat med Revolution Saints och Dead Daisies.  
Nu har dessa två beslutat att slå sina påsar ihop igen, 25 år sedan de spelade tillsammans sist, med namnet GIOELI-CASTRONOVO och bakom projektet finns också keyboardisten och låtskrivaren Alessandro Del Vecchio.

Vad många fortfarande kanske inte riktigt förstått är att Deen är en jäkel på att sjunga och under sin tid i Journey, när filippinske Arnel Pineda frontat bandet, så har det talats om hur röstlik Arnel är Steve Perry, Journeys mest älskade sångare, men när det egentligen är Deen som är näst intill en kopia av Steve. Han sjunger här nästan lika mycket som Johnny gör och naturligtvis så är det Deen som spelat trummor plattan. Och Johnny och Deen kompletterar varandra mycket bra.
Någon mer än jag som fick ”goosebumps” första gången Ni hörde låten ”Through”, första låten som släpptes som smakprov inför släpp av debutalbumet? Det här är en tiopoängare som höjde ribban av förväntningar på hur det här skulle låta. En av årets absolut bästa låtar, ja kanske årets bästa låt! Det återstår att se…

”Set the world on fire” har plattan fått som titel och man inleder med titelspåret, en snabb låt som låter en hel del Hardline, men även Ni som fastnande för Revolution Saints kommer att gilla det här. En stark refräng och grymt snygg sång från de båda.
Därefter kommer tidigare nämnda ”Through” och efter den så kommer ”Who I am” som är något lugnare, men där refrängen är ytterst melodiös, snygg och de två sjunger fantastiskt bra.
Sedan följer ännu en riktigt stark låt, ”Fall like an angel”, innan första balladen väller ut ur högtalarna. Tyvärr är ”It’s all about you” en ganska medioker sådan, med en refräng som vi har hört förut.
Och plattans lågvattenmärke är när man gör en cover på en av senare års största amerikanska hits, Lady Antbellums ”Need you now”. Jag har aldrig gillat låten och trots att de här två herrarna har fantastiska röster så lyckas de inte förvandla låten till något bättre. Nu är det i och för sig en kvinna (som jag inte kan hitta namnet på) som sjunger duett med Johnny för kanske hade det blivit lite galet om Johnny och Deen sjunget denna duett, efter det att man läst texten. Därför känns den här låten helt onödig på det här albumet.

Som tur är så är fortsättningen på den här plattan tillbaka på en betydligt högre nivå. Bäst är den lugnare ”Mother” som har en svag ”spansk” touch och som är hur vacker som helst. Även ”Walk with me” är en vacker power ballad där Deen sjunger duett med en icke namngiven kvinnlig sångerska.
Avslutar gör man med två snabba melodiösa rocker och en ”Let me out”, som endast består av GIOELIs röst, akustisk gitarr och en försiktig synthmatta i bakgrunden. Mycket snyggt och smakfullt.

Att Johnny och Deen inte gjort musik tillsammans på 25 år beror inte på att de här två musikerna inte umgåtts under tiden. Johnny var en av få som stod vi sidan av Deen under den svåra tid som han hade för ungefär fyra år sedan, då det rubrikerna skrek ut att han misshandlat sin fru under påverkan av narkotika. Numera ska Deen vara ren och han är fantastisk trummis och sångare. Jag hoppas att dessa två kompisar återkommer med nästa platta långt innan nästa 25 år har gått!

Betyg: 8/10

Hardline ”—”
Revolution Saints ”—”

1.       Set the world on fire
2.       Through
3.       Who I am
4.       Fall like an nagel
5.       It’s all about you
6.       Need you now
7.       Ride of your life
8.       Mother
9.       Walk with me
10.   Run for your life
11.   Remember me
12.   Let me out

 Här kan du se videon till suveräna låten "Through"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar