onsdag 20 juni 2018

Recension: TNT "XIII" (Frontiers)








När det gäller det norska bandet TNT, så har många dömt ut dem under senare år, och det med rätta. Flera tvivelaktiga plattor har släppts sedan Tony Harnell, bandets originalsångare, bestämde sig för att lämna bandet 2006. Sångaren som fick ta över den otacksamma rollen att ersätta Harnell var ingen mindre än Tony Mills (China Blue, Serpentine, Shy) och hans närvaro var det absolut inget fel på, men Ronnie Le Tekro, bandets ledare och gitarrist, verkade inte riktigt klara av Harnells avsked rent musikaliskt då låtmaterialet på de tre följande plattorna är stundtals riktigt uselt.

När Tony Mills sedermera valde att även han hoppa av, så återkom Tony Harnell till bandet och hoppet föddes på nytt om storverk från bandet som tidigare givit oss klassiska plattor som ”Tell no tales”, ”Intuition” och ”New religion”. Men det stod snart klart att Tony Harnell och Ronnie Le Tekro inte fungerar ihop längre och sökandet efter en ny sångare tog igång. Valet föll på spanjoren Baol Bardot Bulsara, en tidigare helt okänd talang som låter någonstans mellan Starships Mickey Thomas och Freddie Mercury. I honom har Ronnie Le Tekro hittat en sångare som verkligen fungerar i bandet och jag är faktiskt riktigt imponerad av hans omfångsrika röst.

Övriga musiker är trummisen Diesel Dahl, som är den ende förutom Ronnie som är originalmedlem, och bassisten Ove Husemoen. Denna kvartett har nu spelat in TNTs trettonde studioalbum, kort och gott kallat ”XIII”. Man är för första gången knutna till italienska bolaget Frontiers och första låten som släpptes från plattan är den oerhört fåniga låten ”Get ready for some hard rock”, en låt som bandet har fått rejält med kritik för. Och det med rätta, för det är en fullständigt katastrofalt dålig låt som aldrig borde ha fått komma till inspelningsstudion. Detta har varit Ronnies stora problem de senaste åren, då han inte själv verkar kunna skilja på vad som är värt att spela in och släppa ut på skiva och än mindre verkar det som om någon i hans närhet kan säga ifrån. Kanske var det det som Tony Harnell gjorde och att det sedermera skar sig mellan dessa två herrar, vad vet jag.

Som tur är så är inte resten av nya albumet lika katastrofalt dåligt, men det är fortfarande väldigt ojämnt här och där. Dessutom så kommer säkert många av TNTs gamla fans att reagera negativt på bandets nya ”stil”, en stil som varierar nästan lika mycket från låt till låt som ett gammalt klassiskt Queen album, med den skillnaden att Queen hade talangen och förmågan att göra så mycket olika typer av musik men ändå nästan alltid lyckas. En liten lustig sak i sammanhanget är att nye sångaren har samma efternamn, Bulsara, som Freddie Mercury’s födelsenamn Farroukh Bulsara…

”XIII” består av tolv låtar som ibland låter lite gammal klassisk TNT, såsom i inledande ”We’re gonna make it” eller den snygga ”Tears in my eyes”, eller de Queen-doftande låtarna ”Can’t breath anymore” och ”It’s electric”. ”Where you belong” har också vissa likheter med Queen, men jag hör framför allt holländska Valencia, som ju också gjort en hel del Queen covers i sina dar. Här får vi också prov på Bulsaras eminenta röstresurser i refrängen.

Det här är låtar som känns ofärdiga och ibland små musikaliska sketcher, som innehåller fragment av något som skulle kunna bli bra om man jobbade lite mer med materialet. Ungefär som det låtit på TNT’s senaste tre plattor alltså, men det är ändå ett steg framåt, då det finns några enstaka bra spår varav avslutande balladen ”Sunshine” både är det mest otypiska TNT har gjort, och plattans bästa spår.  En vemodig och vacker låt som verkligen känns genomarbetad och klar.
Tyvärr så är ”XIII” ännu en besvikelse från ett av åttiotalets största nordiska rockband, vid sidan av Europe. Besvikelsen står inte i Tony Harnell och Tony Mills ersättare, Baol Bardot Bulsara, utan det är Ronnie Le Tekros oförmåga att skriva bra låtar som ställer till det. Bästa plattan sedan 2004 års ”New religion”, men det säger faktiskt inte så mycket…

Betyg: 6/10

Queen ”—”
Valencia ”—”

1.       We’re gonna make it
2.       Not feeling anything
3.       Fair warning
4.       It’s electric
5.       Where you belong
6.       Can’t breathe anymore
7.       Get ready for some hard rock
8.       People, come together
9.       Tears in my eyes
10.   17th of May
11.   Catch a wave
12.   Sunshine


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar