onsdag 11 januari 2017

Recension: Pain Of Salvation "In the passing light of day" (Inside Out)








Jag ska sticka ut hakan och säga att ”In the passing light of day” är svenska progmetalbandet PAIN OF SALVATION’s första riktiga studioalbum på nio år! Som vi har väntat! Ja just det, PAIN OF SALVATION har sedan senaste plattan ”Scarsick” från 2007, också släppt plattorna ”Road salt one” och ”Road salt two”, samt ”Falling home” från 2014, där bandet gör akustiska och avskalade versioner på några av sina bästa spår från tidigare plattor, och så då dubbelalbumet ”Remedy lane re:visited-Re:mixed & re:lived” som släpptes sent förra året. Men dessa plattor räknas inte…egentligen.

Lite taskig är jag kanske när jag säger så, men när ”Road salt one” kom så tyckte jag, trots ett äkta progressivt grepp då bandet (a.k.a Daniel Gildenlöw) helt ändrade stil, att bandet utvecklades åt fel håll. Och värre blev det. ”Road salt two” var riktigt tråkigt och det akustiska greppet på ”Falling home” var ett riktigt sömnpiller. Vad var det för fel på originalen? Och på tal om original, vad var det som var så mycket bättre med ”Remedy lane re:visited” egentligen?

Daniel är enda medlem i PAIN OF SALVATION som fortfarande är kvar sedan starten för 32 år sedan, ja, POS bildades redan 1984, men släppte första plattan ”Entropia” först 13 år senare. Han har varit, och är fortfarande, PAIN OF SALVATIONs kärna, motor och nav. Han skriver musiken, han skriver de poetiska, men ofta apokalyptiska, texterna och han skulle egentligen kunna släppa plattor i eget namn, men vill inte stå själv utan behöver en enhet för att få liv i allt sitt skapande. Numera så består bandet av Ragnar Zolberg på gitarr, keyboards och diverse udda instrument, Daniel Karlsson på keyboards, Gustaf Hielm på bas och så fransmannen Leo Margarit på trummor, som funnits vid Daniels sida längst av dem alla.

För tre år sedan så höll Daniel på att stryka med efter att han drabbats av mördarbakterier i ett vanligt sår. Han fick stanna på sjukhus i nästan ett halvår och hade en mycket jobbig konvalescens efteråt. ”In the passing light of day” handlar om detta och det är en ganska mörk platta och den tyngsta som Daniel släppt med bandet sedan ”Scarsick”. Äntligen känner man igen det som en gång var idén med bandet, progressiv metal kombinerat med vackra inslag av skönsång och akustiska instrument. Därför är det lätt att inleda recensionen med att hylla det helt fantastiskt vackra titelspåret som ligger sist på albumet. Det är femton och en halv minut av passion och kärlek till Daniels ”lover and best friend”, som troget satt vid hans sida genom hela sjukhusvistelsen, där de sju första minuterna bara är Daniels sång och en ensam gitarr och det är så svidande vackert och naket. Bättre än så här har nog PAIN OF SALVATION aldrig varit!

Men om vi ska ta det från början så heter första spåret ”On a Tuesday” och plattans näst längsta spår som klockar in strax över tio minuter. Det här är lysande progressiv metal och så typiskt PAIN OF SALVATION, där de teatraliska inslagen och Daniels snabba pratsång gör att man genast känner igen sig.
En annan av låtarna som jag kan rekommendera är ”Meaningless”, som har en tung inramning och en riktigt stark refräng och på ”Solid gold” dras tempot ned och vi bjuds här på en vacker pianoballad där Daniel sjunger med fantastisk känsla.


Alla texter är placerade i sjuksängen och i inledningen av ”Full throttle tribe” kan man höra pipet av en livsuppehållande maskin och trumkompet är märkligt likt det som man kan höra när kyrkklockor ringer. Fascinerande och skrämmande vackert!
”Reasons” är senaste videosläppet som kom strax innan albumet släppts. Här kommer jag faktiskt att tänka på senaste plattan från norska Leprous, där man jobbade mycket med udda trumtakter och mörka stämningar. Mycket häftig låt med en ”refräng” som är lätt att komma ihåg.

”In the passing light of day” är 2017 års första mästerverk och alla fans som längtat efter den här plattan kommer absolut att bli tillfredsställda! Placerar sig bland PAIN OF SALVATIONs allra bästa plattor!

Betyg:9/10

Pain Of Salvation ”The perfect element part 1”
Leprous “The congregation”

1.       On a Tuesday
2.       Tongue of God
3.       Meaningless
4.       Silent gold
5.       Full throttle tribe
6.       Reasons
7.       Angels of broken things
8.       The taming of a beast
9.       If this is the end
10.   The passing light of day

 Här kan du se videon till låten "Reasons"!
 Här ser du videon till låten "Meaningless!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar