måndag 16 januari 2017

Recension: Jim Jidhed "Push on through" (AOR Heaven)








Att höra JIM JIDHED sjunga rock igen har varit något som stått högt på min önskelista. JIM’s soloplatta från 2003, ”Full circle”, är fortfarande en av mina absoluta favoriter inom melodiös rock och AOR, ett album som är så perfekt i alla sin delar, från låtmaterial till JIM’s fantastiska sångröst. JIM har haft en karriär som gått en hel del upp och ner, han slog igenom stort med gruppen Alien, som släppte en cover på Marbles gamla ”Only one woman” som spelades på radion en hel del under 1988. Strax därefter var JIM tvungen att lämna bandet av personliga skäl, för att egentligen inte dyka upp på riktigt innan 2003 igen, då ”Full circle” släpptes. Sedan dess har han återförenats med originalmedlemmarna i Alien och 2014 kom albumet ”Eternity” som var en grymt bra platta.

2017 är JIM tillbaka med ett engelskspråkigt album, där Daniel Flores (The Murder Of My Sweet, Find Me) har varit den drivande motorn. Detta gjorde mig lite orolig, eftersom Daniel kanske inte alltid anpassar sig till artisten eller bandet som han skrivet och producerar åt, men redan i inledande ”Glorious” så släpper min oro. Det här låter som en JIDHED platta, i stil med ”Full circle”, men kanske lite tyngre på sina ställen. Och det här är ett efterlängtat album, då JIM under senare år släppt ett antal plattor på svenska där han mest ägnat sig åt vispop. Inget fel i det, men vi som har ”Full circle” som måttstock när det gäller JIM’s kapacitet som sångare vill ha mer av samma vara. Hans röst är som klippt och skuren för AOR och melodiös rock!

Efter ”Glorious” kommer plattans titelspår, ”Push on through” och det här är en riktig rysarlåt, med en fantastisk refräng som jag har haft i huvudet ett bra tag, och JIM’s känslosamma röst passar perfekt i den här låten.
”If we call it love” kan man beskriva som en tidlös AOR dänga, med ett härligt arrangemang I refrängen och den något lugnare “Waiting for summer” får mig verkligen att längta till sommaren. En låt som går i moll och som det är lätt att relatera till i vinterkylan.
Tillbaks till dur i den ”varmare” ”The first time”, som påminner om en låt (som jag som vanligt inte kommer ihåg titeln på) från Tommy Nilssons tid som AOR sångare på sina första soloplattor.

Ett annat favoritspår är den härliga AOR dängan ”One breath away” som har alla feta keyboardslingor som skall finnas där bakom JIMs röst, samtidigt som gitarrist Michael Palace eller Philip Lindstrand spelar melodiösa riff på sina guror. Vansinnigt snyggt!
”Two many words” är en vacker power ballad som kanske lutar lite farligt mycket åt melodifestivalhållet, men JIMs röst får låten att hamna rätt!
Mot slutet av plattan så blir låtmaterialet lite tunnare, men fortfarande grymt starkt, och den här plattan håller inte riktigt lika hög klass som tidigare nämnda ”Full circle”, det kan man inte heller begära. Att göra ett mästerverk mer än en gång i sin karriär är inte lätt, men en oerhört välgjord och melodiös platta från JIDHED är det likväl!

Övriga musiker på albumet är Ken Sandin (Alien, Swedish Erotica) på bas och naturligtvis så spelar Daniel Flores trummor.

Betyg: 9/10

Find Me”Dark angel”
Alien”Eternity”

1.       Glorious
2.       Push on through
3.       If we call it love
4.       Waiting for summer
5.       The first time
6.       One breath away
7.       Too many words
8.       Next in line
9.       Drowning
10.   Love was waitin
It is what it is

Här kan du höra låten "The first time"!

1 kommentar: