onsdag 25 juli 2018

Recension: Southern Empire "Civilisation" (Giant Electric Pea)








SOUTHERN EMPIRE kommer från Australien och bildades ur spillrorna av ett av 2000-talets mest intressanta progressiva rockband, nämligen Unitopia. Bandets två stora profiler delade på sig och sångaren Mark Trueack bildade kollektivet United Progressive Fraternity och keyboardisten och låtskrivaren Sean Timms bildade SOUTHERN EMPIRE. Båda dessa band har hittills släppt var sitt album, plattor som ligger väldigt nära hur Unitopia lät. SOUTHERN EMPIRE’s debut kom för två år sedan och var en riktigt bra platta med mycket influenser från Unitopia, men med en helt ny uppsättning musiker kring Sean Timms. Bandet är nu tillbaka med ett nytt album, kallat ”Civilisation”.

Än en gång så låter det en hel del Unitopia om musiken och det är absolut ingen nackdel och absolut inget märkligt i sig, eftersom det var Sean Timms som skrev större delen av materialet till Unitopia. Men nya albumet inleder med en låt som INTE är skriven av Sean, ”Goliath’s moon”. Gitarristen Cam Blokland ligger bakom den här kompositionen, som inleder, med ett något tyngre och rakare sound under första halvan av låten. Det här är också plattans kortaste spår, men sträcker sig ändå dryga nio och en halv minut in i speltiden. Lite påminner det här om engelska *Frost, väldigt melodiöst men ändå komplex musik med fler vackra teman och arrangemang.

Plattan består bara av fyra spår och ”Cries for the lonely” är plattans näst längsta spår, nästan tjugo minuter långt och inledningen är vackert pompöst och skitsnyggt! Det här är en bandkomposition, säger Sean Timms, där trummisen Brody Green har haft en stor betydelse för det slutgiltiga soundet. Och han ”sliter” en hel del måste jag faktiskt säga, ett epos som sträcker sig i still från Queen, till *Frost, ibland Dream Theater och absolut Unitopia. Ett fantastiskt stycke musik som snurrat ofta i min CD-spelare de senaste veckorna.

”The crossroads” är verkligen plattans stora epos, i alla fall om ser till speltid då det här stycket är dryga trettio minuter långt, men aldrig någonsin långtråkigt. Det här stycket är skrivet tillsammans med den gamle Unitopia kamraten Mark Trueack och är en omarbetad och förlängd version av en låt som skulle funnits med på Unitopias fjärde, outgivna platta. Därför är det här det spår som låter mest som Seans tidigare band och det finns flera delar i låten som har både afrikanska och orientaliska influenser, något som man ofta kunde höra i Unitopias musik.

Plattan avslutas med låten ”Innocence and fortune” och den här låten har Sean skrivit tillsammans med Steve Unruh från The Samurai Of Prog. Det här låter mer åt klassisk engelsk prog, typ Shadowland, IQ eller Arena eller kanadensiska Mystery och kanske att den här låten inte riktigt håller samma klass som de tre övriga. Men ”Civilisation” är en oerhört stark platta, snäppet bättre än den suveräna debuten, och absolut en kandidat till årets bästa progressiva platta!

Betyg: 9/10

Unitopia ”—”
United Progressive Fraternity ”—”

1.       Goliath’s moon
2.       Cries for the lonely
3.       The crossroads
4.       Innocence & fortune

 Här hittar Du plattans första spår: "Goliath moon"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar