fredag 9 februari 2018

Recension: Blood Red Saints "Love hate conspiracies" (AOR Heaven)








Engelska BLOOD RED SAINTS debuterade 2015 på Frontiers Records med plattan ”Speedway”, en samling låtar som lät mycket engelsk AOR, typ Heartland eller FM. Fast lite mer anonymt och lite mindre bra. Albumet var helt okej, men jag hade inte riktigt förväntat mig att bandet, som består av Peter Godfrey (In Faith) på sång, Rob Naylor (Angels Or Kings) på bas och Lee Revill (Gary Hughes Band) på gitarr och de två nya herrarna Neil Hibbs (Shy) på gitarr och Andy Chemney (Angels Or Kings), skulle få förnyat förtroende och återkomma med en uppföljare. Nu är det i och för sig inte Frontiers som släpper nya albumet utan AOR Heaven, men ändå.

”Love hate conspiracies” inleder med ”Another freak” och genast hör man att något förändrats i bandets ljudbild. Det har blivit lite mörkare och lite hårdare och mycket har man nog nytillskottet, gitarristen Neil Hibbs att tacka för det. Influenserna från engelsk AOR finns kvar men kanske inte just i detta nummer utan bandet låter här mer modernt och rått.
I ”Live & die” har man nog fått en överdos av tidiga Bon Jovi, för Pete låter här och där nästan som John Francis Bongiovi, Jr i rösten. En riktigt bra och snygg låt som sätter sig på hjärnan.

”Wake up” är också en riktigt bra power ballad med snygga melodier och en läcker refräng och soundet är starkt sent 80-tal, någonstans mellan Def Leppard och Bon Jovi, med en lite twist av danska Pretty Maids. Redan här så har denna engelska kvintett övertygat mig att de var värdiga att få en andra chans!

För den här plattan blir bara bättre och bättre för varje gång jag hör den. Det släpps en hel del melodiös rock och AOR under ett år och det är några få plattor som man brukar komma ihåg. Fortsättningen av det här albumet håller i stort sett samma goda kvalitet som inledningen så jag är övertygad att det här blir en av de plattor som jag kommer att minnas bäst från det här året. Balladen ”Exit wounds” är en av plattans starkaste med en riktigt grym refräng och den tunga ”Something in your kiss” är en modern Def Leppard-lik låt som vuxit fram som en av mina favoriter på albumet.

Riktigt snygg är titelspåret, som också har en viss Def Leppard skugga över sig, och som har en grymt stark refräng samt i likhet Def Leppard, ett modernt uppdaterat arrangemang.
Albumets andra ballad heter ”Arms wide open” och är även det en stark låt, där bandet flirtar vilt med Bon Jovi influenser. BLOOD RED SAINTS låter faktiskt så som jag tror många tycker att Bon Jovi borde låta, så som megarockbandet lät när de var som bäst.

I ”Is it over” gästar sångaren Paul Laine både som sångare och som låtskrivare, då han sjunger duett med Pete i en lite ruffigare låt som har mycket charm. Paul Laine känner säkert de flesta igen från Danger Danger och från bandet Defiants som släppte en av 2016 års starkaste album.
Ytterligare en gästlåtskrivare finns representerad på albumet och det är Steve Brown från Trixter och Tokyo Motor Fist som skrivit plattans avslutningsspår, ”Turn on the night”. En värdig avslutning med en rockrökare med starkt Trixtersound.

”Love hate conspiracies” är inget annat än en härlig överraskning! Jag var lie tveksam först, men efter några genomkörare så blev plattan bättre och bättre. Mycket positivt och starkt från ett av engelsk melodiös rocks stora framtidshopp, eller?

Betyg: 8/10

Def Leppard ”—”
Bon Jovi ”—”

1.       Another freak
2.       Live & die
3.       Wake up
4.       Exit wounds
5.       Something in your kiss
6.       Love hate conspiracies
7.       Arms wide open
8.       Is it over
9.       Sometimes
10.   Rise again
11.   Turn on the night

 Här ser du videon till låten "Live & die"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar